Žene na mjestima donošenja ekonomskih odluka

U Oslu je 10.-11. svibnja 2012. godine održan seminar u okviru Programa razmjene dobrih praksi u okviru Programa Zajednice Progress na temu „Žene na mjestima donošenja ekonomskih odluka“, na kojemu je preko pedeset sudionika i sudionica raspravljalo o udjelu žena u upravnim i nadzornim odborima trgovačkih društava i javnih poduzeća i njihovoj ulozi u kreiranju ekonomskih odluka. Iz svake od zemalja sudjelovala je po predstavnika/ca državne uprave i neovisna stručnjakinja, kao i predstavnici/e Europske komisije (DG Justice) i Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE). U radu seminara sudjelovala je Ina Volmut, pomoćnica ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova.

Norveška nije slučajno odabrana za zemlju domaćina, budući je Norveška prva zemlja na svijetu koja je zakonski  uvela kvote za sudjelovanje žena u upravnim i nadzornim odborima poduzeća koja kotiraju na burzama i koja je paritet u javnim poduzećima i institucijama, te u politici otprije postigla. Ujedno, norveška udruga poslodavaca već nekoliko godina provodi veoma razvijen program za poslodavce koje se potiču da prepoznaju, razvijaju i nagrade talentirane žene, prvenstveno iz ekonomskih razloga, budući je talent i predanost radu jamac snažnijeg razvoja i poslovanja poduzeća.

Svoje su primjere i nastojanja da se osigura veći broj žena u upravnim i nadzornim odborima predstavile i Danska i Velika Britanija.

Velika Britanija postiže veoma dobre rezultate širokom javnom raspravom i korištenjem različitih metoda zagovaranja za povećanje udjela žena na mjestima donošenja ekonomskih odluka, a poduzeća se različitim instrumentima potiču da sama odluče koliko i kada će žena imenovati u odbore.  Taj se pristup temelji na tezi kako ženama treba omogućiti ravnomjernije napredovanje kroz sve faze profesionalnog razvoja i razine menadžmenta (management pumpline), što bi u konačnici trebalo uspostaviti trajno održiv veći udio žena u upravnim i nadzornim odborima.

Danski model predstavlja kombinaciju britanskog i norveškog pristupa i zasniva se na samovoljnom određivanju postotaka mjesta u upravljačkim strukturama najviše razine, koje tvrtke žele dodijeliti ženama i trenutno se pokreće široka javna rasprava o svim mogućim segmentima zakona sa svima zainteresiranim dionicima i za koju se pretpostavlja da će trajati nekoliko mjeseci, kako bi se osigurala što uspješnija primjena zakona.

Preuzimanje Izvještaja i dokumenata sa sastanka

DK_presentation

UK_presentation

NO_presentation



Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU