Mr.sc. Helena Štimac Radin na konferenciji Komisije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe u Tallinu

Slika /slike/Slike 2014-2016/Konferencija VE Panel 3a.jpg

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je na konferenciji “Are we there yet? Assessing progress, inspiring action - the Council of Europe Gender Equality Strategy 2014-2017”, održanoj u Tallinu, Estonija 30. lipnja i 1. srpnja 2016. godine.   

Konferencija je održana u organizaciji Komisije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe i Ministarstva za socijalna pitanja Republike Estonije. Mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je u svojstvu članice Komisije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe te je ujedno pozvana od VE da sudjeluje i kao moderatorica trećeg panela konferencije.
Konferenciju je otvorio Taavi Rõivas, premijer Republike Estonije, a konferenciju je svojim izlaganjem zatvorila Marina Kaljurand, ministrica vanjskih poslova. Na konferenciji su sudjelovali estonski ministar socijalne skrbi i češki ministar za ljudska prava, jednake mogućnosti i zakonodavstvo te drugi visokopozicionirani/e dužnosnici/e, predstavnici/e međunarodnih institucija (UN Women, Europska komisija, Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE), OESS, Svjetska banka), stručnjaci/kinje i članovi/ice Komisije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe.
Konferencija je sadržavala pet tematskih panela u okviru kojih se raspravljalo o implementaciji Strategije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe 2014.-2017., postignutom napretku i njenom utjecaju na nacionalne politike uz razmjenu stajališta o prioritetnim područjima buduće Strategije za razdoblje 2017. – 2020. godine. Ključne teme konferencije bile su vezane za temu uvođenja rodno osviještene politike i utjecaja društvenih medija na ravnopravnost spolova.
Mr.sc. Štimac Radin moderirala je trećim panelom pod nazivom „Rodno osviještena politika u međunarodnim organizacijama - najbolje prakse i utjecaj na nacionalne politike i strategije“ na kojem su sudjelovali gđa Elisabeth Prügl, direktorica Centra za ravnopravnost spolova pri Institutu za međunarodne i razvojne studije iz Švicarske, gđa Carolina Lasén Diaz, voditeljica Odjela za ravnopravnost spolova pri Vijeću Europe, gđa Lakshmi Puri, zamjenica izvršnog direktora, Ured za strateška partnerstva, koordinaciju i međuvladinu podršku pri UN Women, gđa Barbara Limanowska, stručnjakinja za rodno osviještenu politiku u Europskom institutu za ravnopravnost spolova, gđa Maaike Van Adrichem, savjetnica za ravnopravnost spolova u OESS-u te Filip Kochan, savjetnik za komunikaciju u Svjetskoj banci.
Kroz aktivnu diskusiju, pored pregleda potencijalnih izazova, na panelu se raspravljalo i o primjerima dobrih praksi te mogućnostima za unaprjeđenje u istom području. Kroz rasprave po pojedinim tematskim područjima, pored pozitivnih aspekata, identificirani su problemi i izazovi koji otežavaju uspostavljanje rodno osviještene politike. Usvojeni su zaključci i preporuke za njihovo prevladavanje s fokusom na pitanja implementacije u kontekstu donošenja nove Strategije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe za razdoblje 2017.- 2020. godine. Ovi zaključci i preporuke koristit će se i za izradu naše nove nacionalne politike za ravnopravnost spolova koja je upravo u tijeku.
Komisija za ravnopravnost spolova VE svake godine izrađuje godišnji izvještaj o provedbi strategije VE za ravnopravnost spolova te u tu svrhu od zemalja članica traži izvješće o provedenim aktivnostima, događajima, zakonodavnim i političkim promjenama kao i prijevode dokumenata VE na nacionalnim jezicima. Ured za ravnopravnost spolova redovito dostavlja godišnja izvješća o provedbi Strategije VE u Republici Hrvatskoj.
Održane prezentacije dostupne su na internetskoj stranici konferencije http://www.coe.int/en/web/genderequality/tallinn-conference

Zaključci i preporuke sa konferencije



 

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja