Mr.sc. Helena Štimac Radin na okruglom stolu „Glas za žrtve seksualnog nasilja“

Slika /slike/Slike 2014-2016/IMG_5958.jpg

V.d. ravnateljice Ureda sudjelovala je danas na okruglom stolu „Glas za žrtve seksualnog nasilja“ kojeg je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organizirala Ženska soba – Centar za seksualna prava u Arcotel Allegra Hotelu u Zagrebu.

Okrugli stol je organiziran u okviru projekta “Relevantne institucije i organizacije civilnog društva – glas za žrtve seksualnog nasilja“, a suorganizator je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba.

Ciljevi okruglog stola bili su promocija prava žrtava seksualnog nasilja prema europskim standardima, ukazivanje na postojeće probleme, razmjena znanja i iskustva vezanih uz problematiku seksualnog nasilja. Na okruglom stolu su sa svojim izlaganjima sudjelovali predstavnici/ce nadležnih institucija, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba i organizacija civilnog društva.

V.d. ravnateljica Štimac Radin održala je izlaganje o Ulozi Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja i Radne skupine za praćenje provedbe Protokola pri Uredu za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske. Na samom početku u svom se izlaganju osvrnula na povijesni pregled razvoja Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja čija obveza donošenja proizlazi iz propisane obveze provedbe mjere Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje od 2011. do 2015. godine, a čiji je ažurirani tekst, podsjećamo, nakon usklađivanja sa relevantnim zakonskim izmjenama, Vlada Republike Hrvatske prihvatila na svojoj 181. sjednici održanoj 4. rujna 2014. godine. Štimac Radin podsjetila je prisutne sudionike/ce na sadržaj i ciljeve Protokola, kao i na nadležna tijela u postupanju sa žrtvama seksualnog nasilja - policiju, zdravstvene ustanove, pravosudna tijela, centre za socijalnu skrb, odgojno - obrazovne ustanove i institucije koje pružaju pomoć i potporu u zaštiti mentalnog zdravlja. Ujedno je posebice naglasila brojne aktivnosti Ureda za ravnopravnost spolova provedene u okviru projekta „Moj glas protiv nasilja“, sufinanciranog od strane Europske komisije u okviru Programa zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost PROGRESS, koje su uključivale tisak i široku distribuciju 5000 primjeraka hrvatskog i 500 primjeraka engleskog prijevoda teksta Protokola državnim tijelima i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, ustanovama, županijskim i lokalnim povjerenstvima za ravnopravnost spolova, udrugama, kao i drugim nacionalnim i međunarodnim dionicima. U okviru navedenog projekta također su održane brojne edukacije i aktivnosti osvještavanja raznih ciljanih skupina o Protokolu te njegovoj primjeni.

V.d. ravnateljice prisutne je upoznala i sa aktivnostima multiresorne Radne skupine za praćenje provedbe Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja osnovane pri Uredu za ravnopravnost spolova 2016. godine sukladno Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova 2011.-2015. te Završnim odrednicama Protokola. Ured za ravnopravnost spolova zadužen je za koordinaciju i praćenje provedbe Protokola te izvještavanje Vlade Republike Hrvatske o njegovoj provedbi. Zadaće Radne skupine, čija provedba je već započela, jesu praćenje provedbe Protokola, izvještavanje o njegovoj primjeni, predlaganje nacrta njegovih izmjena/dopuna radi usklađivanja sa relevantnim zakonodavnim izmjenama, kao i izrada nacrta prijedloga obrazaca prijave sukladno Protokolu.

Iz medija:

www.vijesti.rtl.hr
www.slobodnadalmacija.hr
www.index.hr
www.dalmacijanews.hr
www.novilist.hr
 

Pisane vijesti | Suradnja s organizacijama civilnog društva