Novi Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju

Novi Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju navodi strukovne kvalifikacije, zvanja i zanimanja u muškom i ženskom rodu, tj. ovisno o spolu osobe koja stiče određeni stupanj.

S objavom u Narodnim novinama br.107 od 19.10.2007. godine, na snagu je stupio novi Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju.

Novost u Zakonu jest to što određuje navođenje stručnih naziva i akademskih stupnjeva i u muškom i u ženskom rodu, tj. u skladu sa spolom osobe koja stiče određeni akademski ili stručni stupanj, čime se zakonodavstvo usklađuje s mjerama iz Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova koje određuju da se prema načelima ravnopravnosti spolova trebaju uvesti „jezični standardi za sadržaje svjedodžbi, certifikata, licencija i diploma navođenjem strukovnih kvalifikacije, zvanja i zanimanja u muškom ili ženskom rodu, ovisno o spolu primatelja odnosno primateljice dokumenta“ (Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova 2006.-2010., 3.1.6.).

 

 



Pisane vijesti