Vlade dužne osigurati ravnopravnu zastupljenost spolova u odlučivanju

Treba jamčiti ravnopravnopravne rezultate, ne samo jednake mogućnosti za muškarce i žene, ističe Vijeće Europe.


Uravnotežena participacija žena i muškaraca znači da zastupljenost, bilo žena, bilo muškaraca, u bilo kojem tijelu koje odlučuje u političkom ili javnom životu ne bi smjela pasti ispod 40 posto, stoji u Preporuci Odbora ministara Vijeća Europe državama članicama o uravnoteženom sudjelovanju žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju, prihvaćenoj u ožujku 2003. godine, koju je Vladin ured za ravopravnost spolova tiskao kao posebnu publikaciju, a danas će je promovirati u Zagrebu.

Vlade država članica Vijeća Europe u Preporuci se pozivaju da se obvežu na promicanje uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca ta da javno priznaju kako" ravnopravno dijeljenje ovlasti odlučivanja između žena i muškaraca različitog podrijetla i dobi jača i obogaćuje demokraciju". Da bi se cilj uravnotežene zastupljenosti ostvario, napominje Vijeće Europe, vlade trebaju promicati i poticati posebne mjere za stimuliranje i potporu volje žena da sudjeluju u političkom i javnom odlučivanju. Poželjno je i da postave vremenske rokove za postizanje konkretnih ciljeva u svrhu uravnotežene zastupljenosti spolova te da redovito nadziru napredak u njihovoj realizaciji. U prilogu Preporuke razrađuju se konkretne zakonodavne i administrativne mjere, kao i mjere potpore koje države mogu poduzeti za realizaciju uravnotežene rodne zastupljenosti. Tako se uz ostalo preporuča da države dodjelom posebnih državnih sredstava, iz proračuna ili posebnih fondova, motiviraju političke stranke na poticanje rodne ravnopravnosti u svojim organizacijama. Takvu mjeru primjenjuje primjerice Francuska, gdje je od 2000. godine zakonom predviđena i novčana kazna za stranke koje na izbornim listama nemaju 50 posto kandidata svakoga spola.

Među mjerama poticanja navode se, uz ostalo, kampanje za javnost kojima je svrha podizanje svijesti o važnosti spolne uravnoteženosti u političkom i javnom odlučivanju, kao i kampanje čiji je cilj poticanje podijele odgovornosti i poslova između žena i muškaraca u privatnoj sferi. Europske države sada moraju jamčiti ravnopravnopravne rezultate, a ne samo jednake mogućnosti za muškarce i žene, znači "obvezne su osigurati ravnopravnu zastupljenost žena i muškaraca u odlučivanju", ističe se u Memorandumu koji je dodatak Preporuci Vijeća Europe. A da bi bile u mogućnosti stvarno utjecati na odluke nekoga zakonodavnog tijela, dokazano je da žene u njemu moraju dostići kritičnu masu od najmanje jedne trećine, napominje Memorandum. "Cilj je ove publikacije Vijeća Europe usmjeriti pažnju država članica na ulogu oba spola u donošenju odluka na svim razinama i područjima djelovanja, uključujući državnu administraciju, sindikate, poslodavce i političke stranke te naglasiti važnost praćenja, prikupljanja statističkih podataka i vrednovanja napretka u postizanju uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena u političkom i javnom životu", ističe Vladin ured za ravnopravnost spolova koji je današnje predstavljanje publikacije organizirao povodom skorih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.
 



Pisane vijesti