Obilježavanje dana djevojaka i žena u IKT-u

Slika /slike/URS slike - 2020/startup-849804_1920.jpg

Međunarodni dan djevojaka i žena u sektoru informacijske i komunikacijske tehnologije obilježava se svake godine, četvrtog četvrtka u mjesecu travnju.

Žene u Europskoj uniji čine samo 17 % IKT stručnjaka/inja, a u istom sektoru zarađuju 19 % manje od muškaraca i posebice su slabo zastupljene na vodećim položajima, gdje ih je 19,2 %, prema 45,2 % u drugim sektorima. Isto tako, samo 19 % poduzetnika/ca u IKT sektoru su žene, prema 54 % u drugim uslužnim sektorima, navodi se u članku "Prije godinu dana potpisana Deklaracija o posvećenosti pitanju žena u IKT sektoru".

Vlada Republike Hrvatske prepoznala je ovaj problem i 2. svibnja 2019. prihvatila Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu, a čija je namjera potaknuti povećanje sudjelovanja, vidljivosti i angažiranosti žena u digitalnoj ekonomiji kako bi se pomoglo rješavanju pitanja nedostatka IKT znanja u EU te kako bi se potaknuo ekonomski rast i širi društveni napredak. Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Ured za ravnopravnost spolova zaduženi su za koordinaciju provedbe Deklaracije. Od potpisivanja Deklaracije intenzivirala se suradnja dvaju ureda, te su održana dva okrugla stola i nekoliko sastanaka na ovu temu s ciljem uvođenja teme zastupljenosti žena u digitalnom svijetu u javni prostor i poticanja djevojaka da upišu srodne fakultete. Na okruglom stolu u Zagrebu sudjelovala je i ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova mr. sc. Helena Štimac Radin, a planira se održavanje većeg broja sličnih okruglih stolova s ciljem privlačenja srednjoškolski u odabir studija iz IKT područja.
 

Pisane vijesti