Obilježavanje Europskog dana jednakih plaća

Slika /slike/Tematske fotografije/shutterstock_110315702.jpg

Europska komisija ove godine obilježava Europski dan jednakih plaća 2. studenog 2015. godine koji je simbolično odabran kao datum od kojeg žene u usporedbi s muškim kolegama do kraja godine rade besplatno.

Razlika u plaćama između spolova, tj. razlika u bruto zaradi po satu između muškaraca i žena u Europskoj uniji, trenutačno iznosi 16,4%.

U povodu Europskog dana jednakih plaća Komisija će posebnu pozornost pridati razlici u plaćama između spolova te s tim u vezi mogućim dugoročnim posljedicama poput razlike u mirovinama muškaraca i žena. U povodu Europskog dana jednakih plaća Europska komisija namjerava objaviti materijale za medije i informativne materijale.

Prošle godine Europska komisija je donijela Preporuku o jačanju načela jednake plaće za muškarce i žene transparentnim putem. U Preporuci se nudi niz konkretnih mjera u pogledu transparentnosti plaća za rješavanje pitanja nejednakosti plaća i razlike u plaćama između spolova, uključujući: pravo zaposlenika/ca da zatraže informacije o platnim razredima, raščlanjenima po spolu, za kategorije zaposlenika/ca koji obavljaju jednak posao ili posao jednake vrijednosti; redovita izvješća poslodavaca/ki o prosječnoj plaći po kategoriji zaposlenika/ca ili radnom mjestu, raščlanjenoj po spolu (samo u velikim i srednjim poduzećima); revizije plaća u velikim poduzećima te uključivanje pitanja jednakosti plaća (i revizija plaća) u kolektivne pregovore.

Europska komisija - Izjava povodom Europskog dana jednakih plaća

Animirana infografika

Letci s informacijama o razlici u plaćama između spolova u državama članicama EU

Opširnije:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5954_en.htm

http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/index_en.htm

Preporuka o jačanju načela jednake plaće za muškarce i žene transparentnim putem



Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU