Ravnateljica Ureda dala izjavu za Radio Quirinus

Ravnateljica je povodom kampanje za predstojeće izbore koju Ured za ravnopravnost spolova provodi distribucijom letka „Uravnotežimo se“ sudjelovala u emisiji Radio Quirinusa „Bez cenzure“. Emisija je bila posvećena predstavljanju kandidatkinja za Hrvatski sabor iz VI. izborne jedinice.

Mr.sc. Štimac Radin je na pitanje „Zašto je značajno imati žene u politici?“, odgovorila protupitanjem „Zašto je značajno imati muškarce u politici?“ ukazujući na diskriminaciju ženskog spola i njihovu trajnu političku podzastupljenost u procesima političkog odlučivanja. Ravnateljica je upozorila na brojne stereotipe s kojima su suočene žene u političkom životu i koji još uvijek bitno utječu na nedovoljno uvrštavanje kandidatkinja na izborne liste. Ukazala je također i na činjenicu da u Hrvatskom saboru u zadnjih petnaest godina nije došlo do napretka s obzirom da udio zastupnica nije premašio 25%.  Također  je izrazila bojazan da će nakon ovih parlamentarnih izbora doći da pada udjela žena u Hrvatskom saboru  ne samo zbog toga što veliki broj lista nije rodno uravnotežen već i iz razloga što su žene na njima uglavnom smještene na najniže pozicije.

Ured je u letku „Uravnotežimo se!“ poručio građankama i građanima  da jedino preoostaje mogućnost  da putem preferencijalnog glasa zaokruže ženu i na taj način korigiraju rodnu neravnotežu stranačkih lista.

Portal Quirinus o emisiji „Bez cenzure“ http://quirinusportal.com/?p=17136



Vijesti iz medija | Intervjui i priopćenja