Obilježeno otvaranje Europskog instituta za ravnopravnost spolova s proračunom od 52.5 milijuna eura do 2013. god.

Započeo je s radom Europski institut za ravnopravnost spolova kao  europska agencija za potporu državama članicama i institucijama EU (posebno Europskoj komisiji) u njihovim naporima za promicanje ravnopravnosti spolova, u borbi protiv spolne diskriminacije i podizanja svijesti o pitanjima ravnopravnosti spolova.

Zadaci Instituta su prikupljanje i analiza usporedivih podataka o pitanjima ravnopravnosti spolova, razvijanje metodoloških alata, a posebno integracija ravnopravnosti spolova u sva područja javnih politika, olakšavanje razmjene najbolje prakse i dijaloga među zainteresiranim stranama, te podizanje svijesti građana i građanki Europske Unije.

Iako odluka o osnivanju Instituta datira još iz svibnja 2007. godine s  radom je započeo u lipnju 2010. godine sa sjedištem  u Vilniusu (Litva) te je ujedno i  prva europska agencija na području jedne od baltičkih zemalja.  Tijela Instituta su Upravni odbor (tijelo za donošenje odluka), Forum eksperata/tkinja (savjetodavno tijelo) i Direktor/ica  (izvršno tijelo).

Upravni odbor usvaja godišnji program rada, srednjoročni program rada kao i proračun Instituta. Forum eksperata/tkinja podupire Direktora/icu osiguravajući profesionalnost i samostalnost Instituta. Direktor/ica je, kao legalni/a predstavnik/ica Instituta, odgovoran/na za svakodnevno upravljanje Institutom i za provedbu programa rada.

Upravni odbor 2010.-2012. sastavljen je od 19 članova/ica rotirajućih država članica garantirajući članstvo svih država članica i jednog  člana/ice Europske komisije.
Detaljnije o Europskom institutu za ravnopravnost spolova možete pročitati na njegovoj internet stranici http://www.eige.europa.eu/

 



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja