Parlamentarna skupština Vijeća Europe usvojila Rezoluciju „Suzbijanje seksističkih stereotipa u medijima“

Tijekom ljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, 21.-25. lipnja 2010., uz niz  tema o kojima su zastupnici/ce raspravljali, Rezolucijom su pozvali nacionalne vlade na borbu protiv seksističkih stereotipa u medijima i spolne diskriminacije, a nacionalne parlamente da usvoje pravne mjere za kažnjavanje seksističkih primjedbi ili uvreda.

Polazeći od činjenice da su žene žrtve seksističkih stereotipa u medijima, Parlamentarna skupština predlaže niz mjera za njihovo suzbijanje. Seksistički se stereotipi često nameću kao trivijalni te ih se tolerira pod parolom slobode izražavanja. Nadalje, sudski postupak  se vrlo često ne može poduzeti protiv seksističkih stereotipova niti se za takav slučaj može izreći kazna, osim u slučaju najtežih povreda ljudskog dostojanstva.

Mediji, kao vitalni sastav demokracije, imaju posebnu odgovornost u tom području za promicanje poštivanja ljudskog dostojanstva, borbe protiv svih oblika diskriminacije i ravnopravnosti između muškaraca i žena.

Seksizam, poput rasizma i drugi oblici diskriminacije nemaju mjesta u medijima. Skupština potvrđuje svoju opredijeljenost za poštivanje načela ljudskog dostojanstva i nediskriminacije zajamčene Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Države članice se pozivaju na osnivanje nadzornih tijela u medijima kako bi se smanjila diskriminacija na temelju spola i osmislila pravila dobre prakse s partnerima unutar  struke za promicanje uravnotežene prisutnosti žena i muškaraca u medijima.

Istodobno, Skupština potiče nacionalne parlamente da usvoje zakonske mjere za kažnjavanje seksističkih primjedaba ili vrijeđanja. Obrazovanje ima krucijalnu ulogu od rane dobi u prepoznavanju i prevladavanju stereotipa, te je podizanje svijesti i stručno usavršavanje novinara/ki o ravnopravnosti spolova u novinarstvu i medijima važan čimbenik koji se treba ojačati uvođenjem relevantnih mjera. Zastupnici/ce su pozvali države članice da zajamče primjerene mirovine za žene i revidiraju relevantne zakone u smislu iskorjenjivanja diskriminacije između žena i muškaraca, al ii uvođenja pozitivne diskriminacije u korist žena.

Uviđajući jačanje tendencije diskriminacije prema Romima i Romkinjama, zastupnici/e su Rezolucijom i Preporukom, između ostaloga, pozvali samu romsku zajednicu na aktivniju borbu protiv nasilja nad ženama.

Rezolucija „Suzbijanje seksističkih stereotipa u medijima“ na hrvatskom jeziku.



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja