Održan 24. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

Slika /slike/URS slike - 2019/SOIH.jpg

U organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH i partnera Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Gradom Zagrebom, održan je 24. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem na kojem je sudjelovala Sandra Đuka savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova.

Simpozij je održan u Zagrebu 21.-22.10.2019. godine pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Gradonačelnika Grada Zagreba.

Simpozij je okupio oko 250 predstavnika nacionalnih saveza i udruga iz Hrvatske te krovnih organizacija iz regije, a Ured za ravnopravnost spolova je za potrebe održavanja simpozija osigurao stručnu literaturu za sve sudionike i to: Zakon o ravnopravnosti spolova i Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
 
Teme ovogodišnjeg Simpozija bile su vezane uz „Opći komentar br. 7 Odbora UN za ljudska prava osoba s invaliditetom na članak 4.3 i 33.3 Konvencije o aktivnom uključivanju osoba s invaliditetom u provedbi i procesu praćenja Konvencije“; „Globalne ciljeve održivog razvoja do 2030. i osobe s invaliditetom“; „Zapošljavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada“ te „Usluge osobnih pomagača“.

Na simpoziju su sudjelovali predstavnici/ice državnih tijela i organizacija civilnog društva koji su predstavili aktivnosti vezane uz pomoć i podršku osobama s invaliditetom uz njihov rad i zapošljavanje te je predstavljena i EU Disability Card – Europska kartica za osobe s invaliditetom kao primjer dobre prakse u Republici Sloveniji.
 
Obraćajući se skupu, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavčić Vukičević je istaknula da je simpozij od iznimne važnosti za cjelokupno naše društvo jer obvezuje sve nas da promišljamo o svim pitanjima koja bitno utječu na kvalitetu života upravo osoba s invaliditetom. Olakšavanje pristupa i uključivanje osoba s invaliditetom u procese odlučivanja, jačanje potencijala i stvaranje uvjeta za njihovo uključivanje na tržišta rada te osnaživanje žena s invaliditetom zadaća je svih nas kako bismo uistinu mogli govoriti o izjednačavanju mogućnosti za sve, istaknula je zamjenica gradonačelnika.
 
Državna tajnica Marija Pletikosa (MDOMSP) istaknula je da najvažniju ulogu u životu osoba s invaliditetom imaju članovi njihovih obitelji, a neosporna je i uloga stručnjaka koji ulažu velike napore kako bi pružili potrebnu podršku, posebno u najranijoj dobi obzirom da je cilj osigurati što veći spektar usluga kako bi djeca s teškoćama, ali i odrasle osobe, bile u prilici dobiti sve što im je za potrebno rast i razvoj.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak napomenula je da su teme ovogodišnjeg simpozija vrlo aktualne i od iznimnog su značaja za osobe s invaliditetom jer se osobe s invaliditetom uključuje u sve politike našeg društva.
 
Ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc, govorila je o važnosti udruga civilnog društva koje štite prava svojih članova i zastupaju ih na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te su važan čimbenik solidarnosti i uzajamnosti jer stvaraju nove i veće mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Ujedno prisutnima se obratila i izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Ljubica Lukačić te predsjednik Nacionalnog saveza osoba s invaliditetom Slovenije Borut Sever i predstojnica Ureda UNICEF-a u RH Regina M. Castillo.

Simpozij je okupio oko 250 predstavnika nacionalnih saveza i udruga iz Hrvatske te krovnih organizacija iz regije.

 

Pisane vijesti