Održan okrugli stol Odbora za ravnopravnost spolova HS na temu ratifikacije Konvencije VE o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istambulske konvencije)

Slika /slike/Slike 2014-2016/Istanbulska konvencija.jpg
Vršiteljica dužnosti ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, mr. sc. Helena Štimac Radin, danas je nazočila tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova na temu ratifikacije Konvencije VE o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Na iznimno dobro posjećenoj sjednici razvila se vrlo intenzivna rasprava u kojoj su, uz saborske zastupnike/ce, sudjelovali predstavnici organizacija civilnoga društva, tijela državne uprave, te javnih i znanstvenih institucija.
Uvodno izlaganje o samoj temi održala je Dubravka Šimonović, specijalna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama, dok su odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić i Neva Tolle, koordinatorica ženske kuće Zagreb, informirale prisutne o primjerima iz prakse i značaju ratifikacije Konvencije.
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić, potvrdila je ratifikaciju Konvencije u posljednjem tromjesečju ove godine.
Helena Štimac Radin je podržala ratifikaciju Konvencije, te istaknula kako isto Ured za ravnopravnost spolova već godinama zagovara. Naime, razmatranje ratifikacije Konvencije navedeno je kao jedna od mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova još 2011. godine. Također, istaknula je važnost provedbe Konvencije dok je njena ratifikacija odraz spremnosti političke volje za učinkovitijim suzbijanjem svih oblika nasilja nad ženama.


Iz medija:

HR 1 - Dnevne novosti

HR 1 - Dnevnik










 

Pisane vijesti