Održan sastanak Radne skupine za prvu reviziju Programa politike Put u digitalno desetljeće 2030. („Roadmap“)

Slika /slike/URS Slike 2024 godina/IMG_20240909_112210.jpg

Predstavnik Ureda i član Radne skupine prisustvovao je sastanku koji je održan 9. rujna 2024. u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Povod sastanka bilo je prvo ažuriranje Programa politike puta u digitalno desetljeće 2030. za Hrvatsku, strateškog dokumenta digitalne dekade koji opisuje načine i mjere putem kojih će Hrvatska doseći ispunjenje zadanih europskih ciljeva vezanih uz digitalizaciju. Dokument je obveza koja proizlazi iz programa politike „Put u digitalno desetljeće“ kojim je definirana digitalna tranzicija EU do 2030.

Nakon uvodnog govora ministra Damira Habijana, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije te bivši čelnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić između ostalog je istaknuo mjere programa politike vezanih uz položaj žena u digitalnom svijetu, odnosno mjere implementacije Deklaracije o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu koju je Vlada usvojila 2019. te zadužila tadašnji Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i Ured za ravnopravnost spolova za provođenje Deklaracije. Državni tajnik istaknuo je uloga Ureda za ravnopravnost spolova te donošenje Akcijskog plana za provođenje nacionalnog plana za ravnopravnost spolova do 2024. i mjere koja se tiče promicanja djevojaka i žena u IKT-u.

Doprinos sastanku dali su i članovi Europske komisije Guido Acchioni, Valentina Parziale, Jola Dervishaj i Vladimir Duković.

U izradi dokumenta sudjelovalo je preko 30 članova i članica Radne skupine iz državne i javne uprave, stručnih udruženja, predstavnik akademske zajednice i dr.
 

Ostale vijesti:

https://mpudt.gov.hr/vijesti/ministar-habijan-na-sastanku-radne-skupine-za-prvo-azuriranje-programa-politike-puta-u-digitalno-desetljece-2030/29344

Pisane vijesti