Sastanak Skupine visoke razine za uvođenje rodno osviještene politike Europske komisije

Slika /slike/URS Slike 2024 godina/Mađarska EU pres.png

Predstavnica Ureda je 3. i 4. rujna 2024. godine u Budimpešti sudjelovala na redovnom sastanku Skupine visoke razine za uvođenje rodno osviještene politike Europske komisije, koji se održava dva puta godišnje u zemlji predsjedavateljici Vijećem Europske unije.

Sastanak je okupio predstavnike/ce zemalja članica uz koje su, kao i obično, bile nazočne i predstavnice Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE).

Skup je pozdravnim govorom otvorila Zsofia Koncz, državna tajnica u ministarstvu nadležnom za obitelj te ministarstvu nadležnom za područje kulture i inovacija. Sastanak je vodila Irena Moozova, zamjenica glavne ravnateljice Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača, zadužena za međunarodnu dimenziju pravosudnih politika, vladavinu prava i jednakosti.

Na sastanku su predstavljeni i usvojeni zaključci s prethodnog sastanka Skupine visoke razine održane u Briselu te predstavljene aktivnosti trojnog predsjedništva, koje ovaj put čine Belgija, Mađarska i Poljska.

Također, predstavljeni su prioriteti Republike Mađarske u predsjedavanju u području rodne ravnopravnosti: ravnoteža poslovnog i obiteljskog života, međugeneracijska solidarnost i neplaćena skrb te mentalno zdravlje s aspekta djevojčica i žena.

Fokus dnevnog reda stavljen je upravo na dvije navedene teme: povratak na tržište rada nakon rodiljnog dopusta, gdje je EIGE predstavio svoje istraživanje o korelaciji majčinstva i sudjelovanja u svijetu rada, nakon čega su slijedile prezentacije mađarskog predsjedništva na temu međugeneracijske solidarnosti i mehanizama za osiguranje ravnoteže između poslovnog i privatnog života te na temu mentalnog zdravlja.

Uz navedeno, najavljeno je kako će stupanju na snagu Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji prethoditi radionice namijenjene državama članicama koje će imati svrhu pripreme za implementaciju Direktive u nacionalna zakonodavstva.

Sudionice/i sastanka su upoznati s odlukom da Politički vodič za predstojeći sastav Europske komisije sadržava opsežan segment posvećen ravnopravnosti spolova kao važne politike EU.

Pisane vijesti