Održan webinar Sveučilišta u Oxfordu „Oslikavanje politike skrbi u Jugoistočnoj Europi i izvan nje"

Slika /slike/URS slike - 2020/oxford.jpg

Na webinaru pod nazivom „Oslikavanje politike skrbi u Jugoistočnoj Europi i zvan nje", održanog 25. studenoga 2020. godine, u sklopu projekta InCare i u organizaciji Odjela za socijalnu politiku i intervenciju Sveučilišta u Oxfordu, sudjelovala je predstavnica Ureda za ravnopravnost spolova, Maja Sporiš.

Webinar predstavlja dio InCare projekta pod nazivom „Društvene i rodne nejednakosti u pogledu skrbi: politike skrbi o djeci i roditeljske prakse u post – jugoslavenskim zemljama i uloga policy ideja“, financiranog od strane EU - program Horizon 2020.
 
Raspravu je moderirala i uvodnu riječ dala Ivana Dobrotić sa Sveučilišta u Oxfordu, dok su ostali sudionici bili predstavnici sveučilišta iz regije: Sveučilišta u Ljubljani, Beogradskog univerziteta, Sveučilišta za poslovanje i tehnologiju iz Prištine, Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta sv. Ćirila i Metoda iz Skopja, Univerziteta Donja Gorica iz Crne Gore, te Sveučilišta u Zagrebu.
 
Cilj webinara je bio utvrditi sliku stanja u području formalne i neformalne skrbi u skrbi za djecu i odrasle osobe ovisne o tuđoj skrbi na području regije.
 
Također, prikazano je stanje područja rodiljnih/roditeljskih naknada i dopusta u posljednjih pedeset godina na području regije te oscilacije u iznosima i trajanju istih. Tematizirana je i uloga države u formalnoj skrbi za djecu i odrasle, kao i njezine potpore, ali i prevalencija neformalne skrbi koja se oslanja isključivo na skrb unutar obitelji.


Pisane vijesti