Održana međunarodna konferencija „Rodna ravnopravnost u Europi: nedovršen posao? - Pregled 20 godina nakon Pekinške platforme za djelovanje“

U okviru talijanskog predsjedanja Vijećem EU 23. i 24. listopada ove godine u Rimu je održana konferencija visoke razine u okviru aktivnosti kojima se obilježava dvadeset godina usvajanja Pekinške platforme za djelovanje pod nazivom „Rodna ravnopravnost u Europi: nedovršen posao? - Pregled 20 godina nakon Pekinške platforme za djelovanje“.

Na konferenciji je sudjelovalo dvjestotinjak europskih i međunarodnih stručnjaka/ca, političara/ki, visoko pozicioniranih državnih službenika/ca  i kao i predstavnika/ca civilnog sektora.

Tematski paneli bili su posvećeni ravnopravnosti spolova na tržištu rada, ravnopravnosti spolova kao preduvjetu za održivi rast i inkluzivni razvoj kao i suzbijanju svih oblika nasilja obitelji, a u okviru rasprava koje su održane pružen je pregled trenutne situacije i postignuća na svakom od područja.

Uvodničari u teme problematizirali su i izazove koji stoje na putu ka postizanju veće participacije žena na tržištu rada i ekonomskom napretku što su ciljevi sadrži strategija Europe 2020, kao i glavne prepreke za ispunjenje ciljeva zacrtanih u Pekinškoj deklaraciji. Tijekom konferencije predstavljeni su i primjeri dobre prakse - korporativna kultura koja podržava jednake mogućnosti za žene i muškarce u tvrtki Sodexo, projekt „Berco de imprego“ koji promiče zapošljavanje nezaposlenih žena kao zamjene za žene koje su na porodiljnom dopustu te servis „Emergenza Codice Rossa“ za žene žrtve nasilja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić održala je izlaganje na Završnom okruglom stolu ministara EU zaduženih za rodnu ravnopravnost pod nazivom: „Rodna ravnopravnost – put naprijed“, ocijenivši tom prilikom kako suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja i omogućavanje ravnopravnijeg položaja žena na tržištu rada mora ostati u fokusu djelovanja na svim razinama.

Prezentaciju o Izvještaju Peking +20 koji je izradio Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE)  održala je ravnateljica instituta Virginija Langbakk. Kao glavne prepreke za ostvarenje ciljeva Pekinške platforme navela je ukorijenjene rodne stereotipe, nejednaku participaciju žena na tržištu rada i u podjeli ekonomske moći, rodno uvjetovanu razliku u plaćama i izlaženje sa tržišta rada radi obiteljskih obveza, što perpetuira rizik od siromaštva u kasnijoj dobi. Suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja i uklanjanje uočenih nedostataka u prikupljanju relevantnih statističkih podataka na području, kao i djelovanje protiv perzistentne nejednakost žena i muškaraca u političkom i ekonomskom odlučivanju ostaju važan izazov državama članica. EIGE nadalje smatra kako valja zadržati fokus na ravnopravnosti spolova radi učinkovitog rješavanja rodno uvjetovane nejednakosti, te bi države članice trebale zadržati ravnopravnost spolova kao prioritet pri kreiranju javnih politika.



Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU