Okrugli stol „Položaj Romkinja u Republici Hrvatskoj“

Slika /slike/Slike 2014-2016/Okrugli stol Romkinje 1.jpg

U organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova VRH  i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina VRH, 1. prosinca 2015. godine u Zagrebu, održan je okrugli stol posvećen položaju pripadnica romske nacionalne manjine.

U uvodnom izlaganju mr.sc Helena Štimac Radin, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova pozdravila je prisutne i predstavila aktivnosti ureda namijenjenim poboljšanju položaja Romkinja i podršci romskim udrugama u zadnjih 10 godina. Gordana Obradović Dragišić, pomoćnica ravnateljice predstavila je institucionalni i politički okvir za provođenje politike za ravnopravnost spolova, a Sandra Bedeniković, savjetnica u Uredu govorila je o aktivnostima usmjerenim pripadnicama romske nacionalne manjine koje će biti i dio nove nacionalne politike za ravnopravnost spolova.

Također, prisutnima se obratila Bahrija Sejfić, pomoćnica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina VRH, a u nastavku radnog dijela Aleksa Đokić pomoćnik ravnatelja u istom Uredu i savjetnica mr.sc. Klaudija Kregar Orešković predstavili su institucionalni i politički okvir za provođenje politike uključivanja romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, kao i planirane aktivnosti. Savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, prof. Josip Grgić, pojasnio je ulogu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u zaštiti prava Romkinja te predstavio rezultate istraživanja o položaju Romkinja. Ramiza Memedi, predstavnica udruge „Bolja budućnost“ najavila je mogućnosti sudjelovanja u međunarodnoj mreži Romkinja kao i potrebu za umrežavanjem na nacionalnom nivou.

Na okruglom stolu sudjelovale su romske aktivistice, predstavnice udruga i vijeća romske nacionalne manjine.

Na kraju su doneseni zaključci koji uključuju podršku svih prisutnih ideji osnivanja nacionalne mreže Romkinja Hrvatske, te za nastavkom suradnje kroz organizaciju ovakvih tematskih okupljanja radi promicanja prava žena i pružanja podrške udrugama i aktivisticama.



Pisane vijesti