Okrugli stol: Socijalna dimenzija visokog obrazovanja u Hrvatskoj

Slika /slike/Slike 2014-2016/Okrugli stol IDIZ.jpg

Ravnateljica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je na okruglom stolu Socijalna dimenzija visokog obrazovanja u Hrvatskoj koji se, u suradnji s Institutom za društvena istraživanja u Zagrebu i Sekcijom za sociologiju obrazovanja Hrvatskog sociološkog društva održao danas.

Okrugli stol je održan u Hrvatskom novinarskom društvu.

Kao podloga za raspravu o navedenoj temi poslužili su rezultati empirijskog istraživanja "Socijalni identiteti, pristup visokom obrazovanju i odabir studija" koje je financirala Hrvatska zaklada za znanost. U svojstvu konzultantice na ovom projektu ravnateljica je izradila članak na temu pregleda javnih politika vezanih uz uspostavu rodne jednakosti u visokom obrazovanju, o čemu je i održala jedno od uvodnih izlaganja. Pri tome se osvrnula na rodnu dimenziju javnih obrazovnih politika u RH kao i međunarodnih standarda politika Ujedinjenih naroda, Vijeća Europe i Europske unije. Istaknula je da upravo segregacija u području obrazovanja pri odabiru srednjoškolskih i studijskih usmjerenja i zanimanja koja odgovaraju socijalno poželjnim rodnim ulogama dovodi do kasnijeg nepovoljnijeg položaja žena na tržištu rada. Ukazala je i na trajnu podzastupljenost žena u propulzivnom IKT sektoru i potrebu razvijanja programa za poticanje žena za upisivanje  u usmjerenja vezana uz informatičke i komunikacijske tehnologije i općenito STEM područja, kao i na provedbu aktivnosti za uključivanje više muškaraca u netradicionalna područja rada poput nastave i socijalne skrbi. Naglasila je i opću ocjenu javnih europskih politika koja ističe da treba intenzivirati uvođenje rodno osjetljivog obrazovanja uz uklanjanje rodnih stereotipa koji stoje u osnovi odabira poželjnog zanimanja.

Okrugli stol otvorila je dr.sc. Branislava Baranović, voditeljica projekta, a o društvenim i institucionalnim aspektima odluke o studiranju, nalazima o društvenim razlikama kod pristupa visokom obrazovanju i rodnoj dimenziji odabira područja studija govorili su predstavnici/e Instituta za društvena istraživanja i Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta govorila je o mjerama koje ovo ministarstvo poduzima s ciljem povećanja pristupa visokom obrazovanju u RH, a Thomas Farnell iz South East European Centre for Entrepreneurial Learning održao je izlaganje o međunarodnoj politici i socijalnoj dimenziji visokog obrazovanja.



Pisane vijesti