Okrugli stol povodom Međunarodnog Dana žena u organizaciji Ureda Predsjednika RH i Predstavništva UN-a u Hrvatskoj

Mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je na skupu koji je u organizaciji Ureda Predsjednika RH i Predstavništva UN-a u Hrvatskoj održan u povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka 2012. godine u Uredu predsjednika Republike Hrvatske. Ovim skupom prof.dr.sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske odlučio se pridružiti kampanji Glavnog tajnika UN-a i inicirati stvaranje Mreže muških lidera u borbi protiv nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj.

Događanje, organizirano uz potporu Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj, okupilo je najutjecajnije ljude iz političkog života zemlje, uključujući predsjednika Josipovića, predsjednika Vlade Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, i mnoge ministre iz Vlade kao i saborske zastupnike, koordinatoricu Ujedinjenih naroda i stalnu predstavnicu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Louisu Vintonu, koji su u diskusiji s vodećim ženskim udrugama raspravljali o ulozi koju muškarci mogu odigrati u zaustavljanju nasilja u obitelji.

Inicijativa hrvatskog Predsjednika napravljena je prema modelu Mreže utjecajnih muškaraca koju je 2009. godine osnovao Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon kao dio svoje kampanje UNiTE to end violence against women (UJEDINJENI u sprečavanju nasilja nad ženama). Na Dan UN-a, 24. listopada 2011., predsjednik Josipović prihvatio je poziv Glavnog tajnika UN-a da se pridruži ovoj prestižnoj Mreži, koja trenutno broji 17 muškaraca na istaknutim vodećim pozicijama diljem svijeta, a čiji članovi su i južno-afrički nadbiskup Desmond Tutu, bivši španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, te bivši predsjednik Europskog parlamenta i poljski premijer Jerzy Buzek. Ideja koja stoji iza Mreže je potaknuti utjecajne muškarce da pozivaju na nultu stopu tolerancije prema nasilju nad ženama, da nastave s jasnom političkom predanošću tom cilju, i da služe kao dobar primjer mladim muškarcima i dječacima.

Više na predsjednik.hr

Pročitajte o kampanji UNiTE to End Violence against Women.



Pisane vijesti