Okrugli stol: Žene na rukovodećim pozicijama i pojam "staklenog stropa"

"Najveća prepreka napredovanju žena u poslovnom svijetu su predrasude koje su duboko ukorijenjene u društvu, jer kada žena pokazuje ambiciju smatraju je nervoznom i neurotičnom, a kada to čini muškarac onda je to posve normalna pojava",

napomenula je predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin na Okruglom stolu koji su, pod pokroviteljstvom UNDP-a i magazina Cosmopolitan, organizirali website MojPosao i Hrvatska udruga poslodavaca u hotelu The Regent Esplande.
 
Na okruglom stolu su se okupile predstavnice hrvatskih tvrtki, zakonodavne i izvršne vlasti, međunarodnih organizacija te predstavnice nevladinih ženskih udruga.
U 20. stoljeću smo dobile pravo glasa, a u 21. želimo novac, kaže Slavica Kušić iz poduzetničkog centra ROSA.

Žene nailaze na "stakleni strop"
 
Na rukovodećim pozicijama 100 najvećih tvrtki u Hrvatskoj tek je šest posto žena. Razlog tako malom postotku žena na visokim pozicijama u tvrtki jest tzv. »stakleni strop« na koji žene obično nailaze. Taj pojam, naime, veže se uz prepreke s kojima se žene suočavaju u profesionalnom napredovanju i koje ih sprječavaju da dosegnu vrh hijerarhije u tvrtkama.
 
Kako je rečeno na okruglom stolu o ženama na rukovodećim pozicijama i staklenom stropu, koji su organizirali internetska stranica MojPosao i Hrvatska udruga poslodavaca, najveća prepreka napredovanju žena u tvrtkama su predrasude koje su duboko ukorijenjene u društvu. To uključuje odgoj žena za uloge koje im u društvu tradicionalno pripadaju, što isključuje poslovne ambicije i poslovnu karijeru. Najveći ograničavajući čimbenik i dalje su obitelj i odgoj djece, a kako je rečeno na okruglom stolu, ni država niti tvrtke ne izlaze u susret ženama oko usklađivanja obiteljskih obveza i posla.
 
Onim, pak, ženama koje uspijevaju uskladiti privatni i poslovni život treba puno više vremena za napredovanje nego što je potrebno muškarcima. Osim toga, istraživanje internetskog portala MojPosao o visini plaća u Hrvatskoj, pokazuje da su žene za isti rad i razinu odgovornosti plaćene manje od muškaraca i to 15 do 20 posto.
 
Kako je rekla Vera Čubranić, izvršna direktorica za regrutiranje i selekciju tvrtke Selectio, žene imaju nejednake šanse pri zapošljavanju, isključene su iz neformalnih mreža unutar tvrtki, postoje različite predrasude o njihovim slabijim menadžerskim sposobnostima, uglavnom imaju nefleksibilno radno vrijeme te imaju manje mogućnosti za dodatnu edukaciju.
 
"Najveća prepreka napredovanju žena u poslovnom svijetu su predrasude koje su duboko ukorijenjene u društvu, jer kada žena pokazuje ambiciju smatraju je nervoznom i neurotičnom, a kada to čini muškarac onda je to posve normalna pojava", napomenula je predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.
 
Rješenje problema "staklenog stropa", prema Yuriju Afanasievu, stalnom predstavniku Programa UN-a za razvoj Hrvatske, nije u tome da se žene bore za ravnopravnost prema muškim pravilima u muškom svijetu, već bi im razvoj tehnologije u 21. stoljeću trebao omogućiti da posao prilagode sebi i da ga obavljaju prema vlastitim pravilima.
 
Ljerka Puljić, članica Uprave Agrokora, smatra da iako žene posjeduju osobine kojima mogu doći na visoke pozicije u tvrtki, nedostaje im želja za vodstvom. Ipak, kako je rekla na okruglom stolu, žene ne bi trebale odustati od borbe u muškom svijetu za pozicije koje su prvenstveno namijenjene muškarcima.
 
Slavica Kušić, koordinatorica poduzetničkog centra Rosa, istaknula je da je ključni problem neravnopravnosti žena to što neravnopravno sudjeluju u raspodjeli ekonomske moći, a što je preduvjet i za političku moć.»U 20. stoljeću smo dobile pravo glasa, a u 21. želimo novac«, naglasila je Slavica Kušić.
 
Iz medija:
Poslovni dnevnik: Menadžeri zarađuju 26 posto više od menadžerica
 
 


Stranica