Svjetski dan poduzetnica

"Najveća prepreka napredovanju žena u poslovnom svijetu su predrasude koje su duboko ukorijenjene u društvu, jer kada žena pokazuje ambiciju smatraju je nervoznom i neurotičnom, a kada to čini muškarac onda je to posve normalna pojava",

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, pokrovitelj skupa, je rekao da se polako ispravlja nepravda i da žene preuzimaju sve više odgovornosti u gospodarstvu i politici. "Zbog svoje kompetencije i znanja žene to zaslužuju", ustvrdio je Mesić.
 
"Hrvatske poduzetnice svojom kvalitetom i znanjem mogu puno toga ponuditi gospodarskoj slici Hrvatske", navela je predsjednica Udruge Krug Biserka Preininger-Fižulić i dodala da svoju snagu pokazuju i kroz međusobno povezivanje u gospodarskom sektoru što dokazuje i uspjeh 1. kongresa žena poduzetnica u Dubrovniku.
 
Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor je ustvrdila da su žene kao poduzetnice i vlasnice tvrtki stabilnije i manje otpuštaju od muških kolega te im zahvalila što su puno učinile na promicanju ljudskih prava žena. Navela je i neke od programa hrvatske Vlade za potporu ženama poduzetnicama starijima od 45 godina, ženama koje su žrtve nasilja u obitelji i ženama invalidima.
 
Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol je ocijenila da su žene diskriminirane na tržištu rada i da nemaju jednake šanse za zapošljavanje i napredovanje kao muškarci. Dodala je da je u travnju od 302.406. nezaposlenih bilo 180.890 žena ili približno 60 posto i navela da su žene na rukovodećim položajima u svega šest posto tvrtki, a 8 posto u razvijenim zemljama.
 
Žene na istim poslovima u Hrvatskoj su manje plaćene od muškaraca 15 do 20 posto, a uz to se susreću s predrasudama i tradicijom koja ih priprema za ulogu supruge i majke, rekla je i dodala da svi, od Vlade i Sabora nadalje trebaju činiti više na prepoznatljivoj politici usmjerenoj ravnopravnom statusu žena u društvu.
 
"Treba pokazati da se žena zna nositi u konkurenciji poduzetništva i politike", rekla je predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac.

Skup je pozdravio i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.
 
Udruga Krug je osnovana 1992., broji više od 200 članica, a udruga je aktivna u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Rijeci, Dubrovniku, Osijeku, Zadru, Karlovcu, Crikvenici i Rovinju.
 
 
 


Stranica