6. ministarska konferencija Vijeća Europe: Ljudska prava i gospodarski izazovi u Europi – ravnopravnost spolova

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i predstojnica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin, sudjelovale su 8. i 9. lipnja na 6. ministarskoj konferenciji Vijeća Europe, održanoj u Stockholmu, na temu Ljudska prava i gospodarski izazovi u Europi – ravnopravnost spolova.

Ministri nadležni za ravnopravnost spolova u zemljama članicama Vijeća Europe usvojili su zajedničku Rezoluciju i Akcijski plan za postizanje stvarne ravnopravnosti između muškaraca i žena. Sudjelovalo je više od 200 predstavnika članica Vijeća Europe.
 
"Hrvatska dijeli opću ocjenu europske institucionalne politike o ravnopravnosti muškaraca i žena da, unatoč pozitivnim i značajnim postignućima u članicama Vijeća Europe u području ravnopravnosti spolova, kako u zakonodavstvu, tako i u provedbi politike, stvarna ravnopravnost spolova još uvijek nije postignuta" rekla je Jadranka Kosor u svom obraćanju predstavnicima zemalja članica Vijeća Europe na 6. ministarskoj konferenciji u Stockholmu.
 
 
Dodala je također da, iako su žene postigle de jure jednaka prava u većini zemalja članica, one su još uvijek de facto diskriminirane u mnogim područjima. Potpredsjednica Vlade je naglasila da će u postizanju stvarne ravnopravnosti na svim područjima i u svim dijelovima Europe i svijeta, Hrvatska i nadalje biti pouzdana partnerica Vijeća Europe, Europske unije i Ujedinjenih naroda te njihovih specijaliziranih institucija.
 
Glavna tema Konferencije bila je postizanje stvarne ravnopravnosti spolova u svim područjima društva kao osnovnog preduvjeta za osiguravanje ljudskih prava i gospodarskog razvoja u Europi. Na Konferenciji su usvojeni Rezolucija Vijeća Europe pod nazivom „Postizanje ravnopravnosti spolova: izazov za ljudska prava i preduvjet za gospodarski razvitak“ i Akcijski plan „Postizanje ravnopravnosti spolova u svim područjima društva“.
 
 


Pisane vijesti | Međunarodna suradnja