OKRUGLI STOL Žene s invaliditetom u politici

Glas žena s invaliditetom ne čuje se dovoljno, istaknuto je na okruglom stolu u Šibeniku.
U radu okruglog stola koji je organizirala Udruga za promicanje inkluzije iz Šibenika sudjelovala je Helena Štimac-Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova.

Prema njezinim riječima, cilj takvih skupova poticanje je rasprave o položaju žena s invaliditetom u društvenom i političkom životu lokalne zajednice, posebice jače uključivanje u politički život lokalne zajednice.

Tek u četiri grada na izbornim listama
Glas žena s invaliditetom ne čuje se dovoljno, istaknuto je na okruglom stolu u Šibeniku

ŠIBENIK – Na području Šibensko-kninske županije ukupno je 12.000 osoba s različitim stupnjevima invaliditeta. Od toga broja njih 5000 su žene. Od ukupnog broja osoba s invaliditetom zaposleno je 1090 osoba, a od toga je 280 žena, tj. petina ukupnog broja su žene.

Iznoseći te podatke Vinka Pancirov, koordinatorica u Državnoj upravi, dodala je da statistički podaci ukazuju da se žene teže zapošljavaju od svojih muških kolega.

U radu okruglog stola koji je organizirala Udruga za promicanje inkluzije iz Šibenika sudjelovala je Helena Štimac-Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova. Prema njezinim riječima, cilj takvih skupova poticanje je rasprave o položaju žena s invaliditetom u društvenom i političkom životu lokalne zajednice, posebice jače uključivanje u politički život lokalne zajednice. Ured za ravnopravnost spolova u prošloj je godini podržao ukupno 23 projekta, među kojima je i projekt šibenske Udruge za promicanje inkluzije. Samo u četiri hrvatska grada žene s invaliditetom bile su zastupljene na izbornim listama na prošlim lokalnim izborima, saznajemo od Štimac-Radin. Dodala je da su u Saboru dvije žene s invaliditetom. Na lokalnoj razini treba se na tom polju učiniti daleko više, ističe predstojnica Ureda.

Brojne analize pozicije žena s invaliditetom u Hrvatskoj pokazuju na njihov neravnopravan i diskriminirajući položaj, čulo se u Šibeniku. I danas se ljudi s invaliditetom,
posebice žene, susreću s brojnim predrasudama, poniženjima i neprimjerenim odnosom. Tek u posljednje vrijeme na raspolaganju im je suvremena zakonska regulativa. Glas žena
s invaliditetom ne čuje se dovoljno pa smatramo da je vrijeme da se pokrenu aktivnosti koje će razbiti sve predrasude, istaknuto je na šibenskom skupu. Nije poznato ima li u županiji uopće žena s invaliditetom koje su na bilo koji način angažirane u politici.
J. Klisović - Vjesnik

 

Pisane vijesti