Osobama s invaliditetom predstavljena Nacionalna politika za ravnopravnost spolova

Helena Štimac-Radin, predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova, predstavila je danas članovima udruga osoba s invaliditetom Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova od 2006. do 2010. te prijevod te strategije na Braillovo pismo za slijepe.


Štimac-Radin je rekla da je Nacionalnu politiku lani donio Hrvatski sabor te da su njezini posebni ciljevi promicati ravnopravnost žena s invaliditetom te istraživati njihov položaj jer, kako je naglasila, nema potrebnih statističkih podataka o toj populaciji u Hrvatskoj. Dodala je da je statistička obradba tog dijela pučanstva i hrvatska obveza prema Ujedinjenim narodima.  

Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, rekao je da je po prošlom popisu stanovništva u Hrvatskoj bilo oko 429.000 osoba s invaliditetom te da taj broj raste, tako da najnoviji podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govore o gotovo 480.000 osoba s invaliditetom.  

Bobuš je istaknuo da je Hrvatska nedavno potpisala i potvrdila UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, rekavši da je to velik i važan događaj.  

Ocijenio je da su žene s invaliditetom posebice diskriminirane te kako se procjenjuje da je oko 25 posto tih žena prolazilo razne oblike nasilja i zlostavljanja. Dodao je da su se na stručnim skupovima mogle čuti ispovijesti tih žena o raznim oblicima seksualnoga, fizičkog i emocionalnog zlostavljanja.  

Upozorio je također da je problem tih žena u Hrvatskoj što im je onemogućena primjerena zdravstvena zaštita, posebice zaštita specifična za žene, tako da im je jako teško obaviti mamografski ili ginekološki pregled.


Pisane vijesti