Osuda napada na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najoštrije je danas osudila napad na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač Koritnik. Napad je osudila i predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin istaknuvši da počinitelje treba najoštrije kazniti.


Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor najoštrije je danas osudila napad na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač Koritnik, koju su jučer u središtu Zagreba lakše ozlijedila tri muškarca, te izrazila nadu da motiv napada nije vezan uz njezin posao "jer bi onda slučaj bio još strašniji".

-Osuđujem to što se dogodilo pravobraniteljici, želim joj brz oporavak, te da se počinitelji što prije uhite i odgovaraju za svoje nedjelo - kazala je Kosor na otvorenju okruglog stola o novom prijedlogu Zakona o ravnopravnosti spolova, u čijoj je izradi sudjelovala i Lukač Koritnik.

Napad je osudila i predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin istaknuvši da počinitelje treba najoštrije kazniti.

- I na tom je primjeru vidljivo da je nasilje nad ženama ne samo učestalo već i poprima takve oblike, a također se nadam da motiv nije u njezinu poslu jer bi to značilo da imamo još više posla i razloga da se zalažemo za ravnopravnost žena i njihov veći utjecaj u društvu - kazala je Štimac Radin.

Strašno je što se napad dogodio usred dana u najužem centru metropole.

Osudi napada pridružila se i aktivistica za ženska prava i koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle dodavši da je strašno što se napad dogodio usred dana i to u najužem centru metropole "koja se voli pohvaliti da je najsigurnija metropola u Europi".

Tolle je sklandaloznom ocijenila i izjavu ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića koji je na vijest o napadu na novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša reagirao sa "A tko je Miljuš?". Miljuša, koji niz godina piše o mafiji i organiziranom kriminalu, su jučer ispred zgrade u kojoj živi u Remetincu palicama pretukla dvojica nepoznatih muškaraca.

-To je nedopustiva izjava za osobu koja obnaša takvu dužnost, a Miljuš je simbol slobodne riječi - kazala je Tolle dodavši da od policije očekuje hitnu i profesionalnu istragu i kvalitetno napisan optužni prijedlog, a od pravosuđa brzo i kvalitetno procesuiranje počinitelja, kao i zakonom propisane maksimalne kazne.

Izvor:  Javno.com
Hina: Kosor osudila jučerašnji napad na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova
 



Pisane vijesti