Parlamentarna skupština Unije za Mediteran: Hrvatskoj potpredsjedničko mjesto u Odboru za prava žena

Na osmom plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran održanom od 23. do 25. ožujka u marokanskom Rabatu Hrvatska je izabrana za potpredsjedateljicu Odbora za prava žena u zemljama Euromeda.

 

Na zasjedanju je sudjelovala potpredsjednica saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju Tanja Vrbat. Uz plenarnu sjednicu održani su i sastanci skupštinskih odbora te predsjedništva i proširenog predsjedništva Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran.

Među temama zasjedanja bilo je i Arapsko proljeće na koje su se osvrnuli svi odbori i predsjedništvo. Predsjedništvo je izrazilo podršku demokratskoj tranziciji u Tunisu, Egiptu i Libiji te ustavnim promjenama u Jordanu. Osudili su represiju i kršenje ljudskih prava u Siriji pozvavši Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da se uključi u rješavanje situacije. Odbor za prava žena osobito je naglasio nužnost poštivanja prava žena tijekom demokratske tranzicije u zemljama zahvaćenim Arapskim proljećem te stvaranja spolno ravnopravnih društava. Nužnost uključivanja žena i mladih u demokratske reforme naglasio je i Odbor za političke poslove, sigurnost i ljudska prava, također izrazivši podršku Arapskom proljeću.

 

Više na sabor.hr

 

 

 



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja