Participacija žena u političkom i javnom životu: velika nejednakost diljem Europe

Slika /slike/logo i baneri/zastave eu.jpg

Prema novom analitičkom izvješću Vijeća Europe provedenom u sklopu trećeg kruga monitoringa primjene Preporuke Vijeća ministara Rec (2003)3 o uravnoteženoj participaciji žena i muškaraca u političkom i javnom životu, zemlje Europe još uvijek se bore za postizanje ravnopravnosti spolova u javnom odlučivanju. Ovo analitičko izvješće odnosi se na 2016. godinu kada su se prikupljali podaci od zemalja članica.

Izvješće razmatra napredak 46 zemalja prema cilju kojeg je 2003. godine odredilo Vijeće ministara VE da najmanje 40% muškaraca i žena sudjeluje u različitim aspektima političkog i javnog života.
Prema pokazateljima samo su 2 od 46 zemalja koje su sudjelovale u analizi - Finska i Švedska - postigle minimalni cilj od 40% sudjelovanja žena u donjem ili gornjem domu parlamenta u 2016. godini.

Naime, prosječan postotak participacije žena diljem Europe iznosio je 25,6%. Nijedna od zemalja sudionica ove analize nije ispunila minimalni cilj od 40% za gornji dom parlamenta. Prosječni postotak žena među imenovanim dužnosnicima iznosio je 35,8%, a udio izabranih dužnosnica 23,9%. Prosječni udio žena čelnica država i vlada, čelnica regionalnih vlada (županica) i gradonačelnica diljem Europe bio je ispod 17%. 
Prosječna zastupljenost žena u vrhovnim sudovima bila je 33% u usporedbi s 28% u državnim sudbenim vijećima i 26% u ustavnim sudovima. Ukupan nizak udio veleposlanica (13%) bio je među najmanje spolno uravnoteženim 2016. godine.

Hrvatska, prema ovom izvješću, ima ispodprosječne postotke u pogledu udjela zastupnica u parlamentu, ali i iznadprosječne vrijednosti po broju veleposlanica. 

"Ove brojke pokazuju da je pred Europom još dug put do postizanja pune ravnopravnosti spolova", rekao je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland te pozvao sve zemlje članice da poduzmu pozitivne korake kako bi poboljšale položaj žena u pogledu participacije u javnom odlučivanju kao dio širih napora za promicanje ravnopravnost spolova u svim područjima života. 

Tekst cjelokupnog analitičkog izvješća možete preuzeti na: Analytical report data 2016

Pisane vijesti