15. listopada – Međunarodni dan ruralnih žena

Slika /slike/URS slike - 2017/ruralne zene.png

Obilježavanje Svjetskog dana seoskih žena pokrenuto je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu te se obilježava svake godine - 15. listopada. 

Odbor UN-a za uklanjanje diskriminacije žena je 2016. godine donio Opću preporuku br. 34. o pravima žena u ruralnim područjima u kojoj se  pojašnjavaju obveze država stranaka. Ured za ravnopravnost spolova preveo je tekst Opće preporuke o pravima žena u ruralnim područjima koju je na hrvatskom jeziku moguće preuzeti na ovoj poveznici. 

U Općoj preporuci se ističe da žene u ruralnim područjima predstavljaju četvrtinu svjetskog stanovništva. Njihove su uloge ključne u održavanju i unapređivanju ruralnih sredstava za život i jačanju ruralnih zajednica. No, žene u ruralnim područjima su i dalje sustavno i trajno suočene s preprekama koje im onemogućavaju da u potpunosti uživaju svoja ljudska prava. One snose veći dio tereta neplaćenog rada zbog stereotipnih rodnih uloga, nejednakosti u kućanstvu te nedostatka infrastrukture i usluga, uključujući i one koje se odnose na proizvodnju hrane i rad u području skrbi. Čak i ako su formalno zaposlene, često rade poslove koji su nesigurni, opasni i slabo plaćeni te koje ne pokriva socijalna zaštita. U osobito su nepovoljnijem položaju u odnosu na pristup zdravstvenoj zaštiti. Također je veća vjerojatnost da će žene u ruralnim područjima na svim razinama biti isključene s vodećih položaja te položaja na kojima se donose odluke. One su nerazmjerno pogođene rodno utemeljenim nasiljem te nedostatkom pristupa pravosuđu i učinkovitim pravnim sredstvima.
 
Stoga Opća preporuka navodi da države stranke moraju osigurati nediskriminirajući zakonski okvir i jamčiti ženama u ruralnim područjima pristup pravosuđu te definira cijeli niz preporuka u tom smislu.
 
Diskriminacija žena u ruralnim područjima ne može se u potpunosti razumjeti ako se ne uzmu u obzir makroekonomski korijeni neravnopravnosti spolova. Zato Opća preporuka izričito navodi da bi države stranke trebale  osigurati prilagodbu makroekonomskih politika, uključujući trgovinsku, fiskalnu i investicijsku politiku, kao i bilateralne i multilateralne sporazume potrebama žena u ruralnim područjima te jačanje proizvodnog i ulagačkog kapaciteta malih proizvođačica, te promovirati uključiv i održiv gospodarski razvoj koji omogućava ženama u ruralnim područjima da uživaju svoja prava.
 
Budući da su žene u ruralnim područjima izložene riziku od nasilja zbog tradicionalnih stavova u vezi s podređenom ulogom žena koji i dalje prevladavaju u mnogim ruralnim zajednicama, Opća preporuka navodi precizne mjere za sprečavanje i uklanjanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama u ruralnim područjima. 
 
Sukladno Općoj preporuci, države stranke trebale bi uspostaviti poticajni institucionalni, zakonski i politički okvir da bi osigurale da ruralni razvoj, poljoprivredne i vodne politike, uključujući i one koje se odnose na šumarstvo, stočarstvo, ribarstvo i akvakulturu, budu rodno osjetljivi te da imaju primjeren proračun. Države stranke trebale bi osigurati integraciju i uvođenje rodne perspektive u sve politike, strategije, planove i programe poljoprivrednog i ruralnog razvoja omogućavajući ženama u ruralnim područjima da djeluju i budu vidljive kao dionici, donositeljice odluka i korisnice.
 
Opća preporuka ističe i preporuke u pogledu zaštite prava na obrazovanje, posebno djevojčica. Stoga navodi i obvezu prema kojoj se djevojčice i žene u ruralnim područjima treba poticati da odaberu netradicionalne struke i karijere kao što su matematika, informatika, prirodne i poljoprivredne znanosti i tehnologije, među ostalim i putem programa profesionalnog usmjeravanja i akademskog savjetovanja koji se mogu primijeniti na aktivnosti kod kuće i u zajednici te na mikro poduzetničke aktivnosti, te da osposobljavanje na radnom mjestu bude prilagođeno i namijenjeno profesionalnim potrebama žena u ruralnim područjima. Države stranke trebale bi u cijelosti ugraditi u svoje zakonske i političke okvire pravo na dostojne uvjete rada i načelo jednake plaće za rad jednake vrijednosti, posvećujući posebnu pozornost situacijama i zastupljenosti žena u ruralnim područjima u radnoj snazi.
 
Također, države stranke trebale bi prikupljati, analizirati, koristiti i objavljivati podatke o situaciji žena u ruralnim područjima raščlanjene po spolu, dobi, zemljopisnom položaju, invalidnosti te socijalno-ekonomskom statusu, statusu manjina ili drugom statusu.
 
Iako je veći dio Opće preporuke primjeren okvir djelovanja za žene u zemljama u razvoju, Preporuka sadrži i poglavlje posvećeno zaštiti prava ruralnih žena u razvijenim zemljama. Naime, žene u ruralnim područjima u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju često su suočene sa sličnim izazovima po pitanju siromaštva i isključenosti te mogu imati slične potrebe kad su u pitanju dostupnost usluga, socijalna zaštita i gospodarsko osnaživanje. Kao u mnogim zemljama u razvoju, ruralna gospodarstva u razvijenim zemljama također su sklona favorizirati muškarce, a politike ruralnog razvoja u razvijenim zemljama također mogu ponekad posvetiti nedovoljno pažnje ženskim potrebama i pravima. Žene u ruralnim područjima u razvijenim zemljama, kao i u zemljama u razvoju, i dalje trebaju ciljane politike i programe koji promiču i jamče uživanje njihovih prava.


Iz medija:

https://narod.hr/gospodarstvo/svjetski-dan-seoskih-zena-proslavlja-cetvrtina-svjetske-populacije
http://www.agrobiz.hr/agrovijesti/svjetski-dan-seoskih-zena-proslavlja-cetvrtina-svjetske-populacije-7275
http://slavonski.hr/15-listopada-svjetski-dan-seoskih-zena/
http://www.republika.eu/novost/67800/svjetski-dan-seoskih-zena-proslavlja-cetvrtina-svjetske-populacije
http://emedjimurje.rtl.hr/drustvo/15-listopada-medunarodni-dan-ruralnih-zena
Glas Slavonije - Svjetski dan seoskih žena
http://podravskiradio.net/2017/10/15/svjetski-dan-seoskih-zena/
http://www.radioslavonija.hr/2017/10/13/15-listopada-medunarodni-dan-ruralnih-zena/
https://www.hina.hr/vijest/9613429

Pisane vijesti