Pokretačka konferencija Kampanje Vijeća Europe za suzbijanje nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje

MADRID - Svake minute svakoga dana jednu Europljanku zlostavlja suprug ili partner. Svaka četvrta žena u Europi bila je barem jednom pretučena, svaka deseta silovana. Mnoge nisu preživjele.

To je slika Europe na početku 21. stoljeća, zaključeno je na pokretačkoj konferenciji Vijeća Europe održanoj 27. studenog u Madridu, kojom je službeno u svih 46 zemalja članica Vijeća Europe počela europska Kampanja za suzbijanje nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje.
 
Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor održala je govor na temu Promjena stavova u borbi protiv nasilja nad ženama, a konferenciji su nazočile i predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin i stručna suradnica Mihaela Jović.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor u svom je govoru na temu Promjena stavova u borbi protiv nasilja nad ženama predstavila i hrvatsko zakonodavstvo koje je umnogome bolje od onoga koje ima dobar dio europskih zemalja.
    
Kampanja za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, provodit će se tijekom 2007. i 2008. godine, a glavni su joj ciljevi kriminalizacija obiteljskog nasilja, postizanje pune zaštite žrtava i pravičnog kažnjavanja počinitelja te promjena stava u društvu. Kampanja će se provoditi na nacionalnim razinama, a posebna radna skupina, na čijem je čelu dr. Dubravka Šimonović, svake će godine nadzirati učinjeno.
 
Sukladno planovima i preporukama Vijeća Europe, u siječnju 2006. godine, pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osnovan je Odbor za provedbu Kampanje za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje.
  • 20 do 25% Europljanki bilo je barem jednom fizički zlostavljano
  • Svaka deseta je seksualno zlostavljana
  • 45 % žena iskusilo je neki oblik zlostavljanja
  • 12 do 15 % žena starijih od 16 godina žive s nasilnim partnerom

cijena nasilja za državni budžet je nevjerojatna - od 2,5 milijarde eura u Španjolskoj do 34 milijarde u Velikoj Britaniji



Pisane vijesti