Reakcija predstojnice Ureda mr.sc. Helene Štimac Radin na priopćenje koordinatorice Ženske mreže Hrvatske

Ženska mreža Hrvatske izdala je priopćenje u kojem se ograđuje od Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova 2006. – 2010. O čemu je riječ?

Takozvana politika koordinatorice Ženske mreže Bojane Genov, po svojoj frazeologiji, više je u službi pojedinih političkih opcija nego u interesu promicanja politike ravnopravnosti spolova. To svakako govori više o osobi koja predstavlja Žensku mrežu, a manje o sadržaju samog dokumenta.
 
U ponedjeljak je svečano predstavljena Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova 2006-2010. Sabor ju je usvojio 13. listopada, a dokument sadržava niz od 145 mjera za poboljšanje položaja žena. O provedbi i prijeporima vezanim uz Strategiju za Vjesnik govori Helena Štimac-Radin, predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova.
 
Što očekujete od dokumenta?
 
Mr.sc. Helena Štimac RadinProvedbu mjera koje sadržava Nacionalna politika i konkretne pomake u politici ravnopravnosti spolova. Također, da svi nadležni društveni čimbenici uključivši državna tijela, ali i organizacije civilnog društva, pitanju ravnopravnosti spolova pristupe kao političkom pitanju bitnom za daljnji razvoj demokratskih procesa u zemlji.
 
Udruga B.a.b.e. je pohvalila dokument, dok je Ženska mreža Hrvatske izdala priopćenje u kojem se ograđuje od dokumenta. O čemu je riječ?
 
Najblaže bi bilo reći da je riječ o nesporazumu, no, na žalost, riječ je zapravo o politiziranju koordinatorice Ženske mreže. Već i površan pregled ovog dokumenta jasno pokazuje da su ne samo veliki broj mjera nego i cijela poglavlja uvrštena upravo na temelju prijedloga brojnih nevladinih organizacija, članica Ženske mreže Hrvatske. Takozvana politika koordinatorice Ženske mreže Bojane Genov, po svojoj frazeologiji, više je u službi pojedinih političkih opcija nego u interesu promicanja politike ravnopravnosti spolova. To svakako govori više o osobi koja predstavlja Žensku mrežu, a manje o sadržaju samog dokumenta.

 


Stranica