Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, ravnateljica Ureda Štimac Radin sudjelovala na Forumu Saveza za rodnu ravnopravnost

Slika /slike/URS slike - 2020/unnamed.jpg

Forum Saveza za rodnu ravnopravnost održan je 5. ožujka  u prostoru Ureda EU Parlamenta u Hrvatskoj u organizaciji Saveza za rodnu ravnopravnost u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR), Veleposlanstvom kraljevine Švedske i Uredom EU Parlamenta u Hrvatskoj.

Riječ je o Forumu koju je osnovala grupa kompanija na inicijativu tvrtke IKEA Hrvatska s ciljem postizanja rodno ujednačenih radnih okruženja, jednakih plaća za isti rad i jednake zastupljenosti žena i muškaraca. Savez, uz Ikeu Hrvatska, trenutačno čine i kompanije: Atlantic Grupa, Coca-Cola HBC Hrvatska, AstraZeneca i Tele2 te je cilj proširiti ga na što veći broj kompanija koje će razmjenjivati znanja i interne prakse za postizanje rodno ujednačenih radnih okruženja, jednakih plaća za isti rad i jednake zastupljenosti žena i muškaraca. Uz unaprjeđenje situacije u svojim radnim sredinama, Savez također surađuje i na osnaživanju lokalne zajednice na području rodne ravnopravnosti.

Ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, Helena Štimac Radin, održala je uvodni govor, a okupljenima su se obratile i Diana Madunic, Veleposlanica Kraljevine Švedske, Melita Mulić, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Sabina Glasovac, predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova.

Štimac Radin je podsjetila na podzastupljenost žena u procesima političkog i ekonomskog odlučivanja, napomenuvši da prijedlog Direktive o kvotama, o čemu se već godinama raspravlja među članicama EU, ne prolazi tako jednostavno što ukazuje da se cilj o 40 posto zastupljenosti žena u upravama tvrtki neće tako lako dosegnuti.

“Bez jačanja ekonomske ravnopravnosti i većeg sudjelovanja žena na tržištu rada nema niti pune ravnopravnosti žena u društvu. Važno je da se što više udruga i poslodavaca pridruži borbi za rodnu ravnopravnost, a ova inicijativa jako je bitna u tome“ kazala je Štimac Radin pozdravljajući inicijativu Saveza kao "pozitivan primjer prakse i korak prema boljoj budućnosti".

Također Štimac Radin je podsjetila da je u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, Ured organizirao konferenciju visoke razine „SUDJELOVANJE ŽENA NA TRŽIŠTU RADA – DRUŠTVENA DOBIT!“ čija je svrha bila preispitati prepreke punom sudjelovanju žena na tržištu rada i razmotriti mjere za njihovo ublažavanje na europskoj razini.

Ravnateljica Ureda je izvijestila prisutne da se ove godine obilježava 25. godišnjica od donošenja Pekinške deklaracije i Platforme za djelovanje  - Peking +25, te da sve države članice dostavljaju UN-u nacionalna izvješća o napretku svakih pet godina.  O postignutom napretku i preostalim izazovima trebalo se raspravljati i ove godine  u New Yorku tijekom ožujka na redovnom 64. zasjedanju UN Komisije za status žena, no zbog trenutne zdravstvene situacije vezane uz opasnost od širenja korona virusa u svijetu navedeno je odgođeno.
 

 
Iz medija: 
https://novac.jutarnji.hr/makro-mikro/savez-za-rodnu-ravnopravnost-jednakost-mora-biti-u-dnk-svake-kompanije/10055626/
https://www.zeneimediji.hr/savez-za-rodnu-ravnopravnost-prosiren-je-savez-kompanija-koje-u-svojem-poslovanju-njeguju-nacela-ravnopravnosti/
https://euractiv.jutarnji.hr/HRiEU/uoci-medunarodnog-dana-zena-ured-europskog-parlamenta-u-hrvatskoj-podrzao-je-forum-saveza-za-rodnu-ravnopravnost/10039600/
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/lada-tedeschi-fiorio-rodna-ravnopravnost-ne-smije-se-podrazumijevati-vec-aktivno-provoditi-20200305


Pisane vijesti