Predstavka Povjerenstva za medije Vijeću časti HND-a i Slobodnoj Dalmaciji

Povjerenstvo za praćenje i procjenu provedbe politike ravnopravnosti spolova u medijima uputilo je u petak, 23. ožujka, predstavku Novinarskom vijeću časti HND-a, te također uredniku Slobodne Dalmacije Mladenu Pleše i novinaru Miloradu Bibiću, na čiji se napis u Slobodnoj Dalmaciji "Vidio sam ih oko sto tisuća" predstavka i odnosi.

"Smatramo da su se u tom napisu i novinar i intervjuirani liječnik, ginekolog dr. Srđan Zavorović, teško ogriješili o etiku svojih profesija. I novinar i liječnik u ovom članku svode žene pacijentice koje su se obraćale liječniku za pomoć na njihove spolne organe." navodi se u predstavci.

Zagreb, 21. ožujka 2007.
 
                                                           Slobodna Dalmacija
                                                           N/r glavnog urednika Mladena Pleše,
                                                           N/r novinara Milorada Bibića
 
 
                                                           Hrvatsko novinarsko društvo
                                                           Novinarsko vijeće časti
                                                           N/r predsjednice Zlatne Belavić
 
 
Poštovani/a,
 
 
Obraćamo Vam se povodom napisa „Vidio sam ih oko sto tisuća“, autora Milorada Bibića, objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji 24. veljače 2007. godine. Smatramo da su se u tom napisu i novinar i intervjuirani liječnik, ginekolog dr. Srđan Zavorović, teško ogriješili o etiku svojih profesija. No, kako liječnička etika nije područje našeg djelovanja, želimo upozoriti da je novinar Bibić, kako svojim pitanjima, tako i prostorom kojeg je dao dr. Zavoroviću da uvredljivo govori o svojim pacijenticama, povrijedio Kodeks časti hrvatskih novinara, kao i odredbe Zakona o medijima i Zakona o ravnopravnosti spolova.
 
I novinar i liječnik u ovom članku svode žene pacijentice koje su se obraćale liječniku za pomoć na njihove spolne organe. Time su obojica uvrijedili i iznevjerili povjerenje tih žena u instituciju liječnika i liječničku tajnu. Ginekološki zdravstveni problemi žena - između ostaloga i jedan od najčešćih uzroka smrtnosti žena u Hrvatskoj – sagledavaju se iz falocentrične perspektive. Novinar, nimalo duhovito, već seksistički uvredljivo, naziva vagine „vjevericama“, a potom obojica raspredaju o „frizurama“, „napičnicama“, „misicama i staricama“.
 
Želimo ukazati da ovakvom banalizacijom problema ženskog zdravlja i pseudohumorom i novinar i liječnik doprinose ionako dominantnoj patrijarhalno-maskulinoj kulturi u našim medijima i javnom govoru općenito, kreiraju stereotipe i klišeje čime doprinose i potiču diskriminaciju žena.
Molimo uredništvo Slobodne Dalmacije da, prema odredbama Zakona o medijima, ovo priopćenje objavi u svom listu na primjerenom mjestu.
Ujedno se obraćamo Novinarskom vijeću časti HND-a s molbom da obrati pažnju na ovaj slučaj i poduzme odgovarajuće mjere u skladu sa svojim ovlastima.
 
Ukazujemo na članke Kodeksa časti i zakona koji su takvim novinarstvom povrijeđeni:
 
Kodeks časti hrvatskih novinara:
Čl.19. Novinari moraju izbjegavati objavljivanje detalja i pejorativne kvalifikacije o rasi, boji kože, vjeri, spolu ili seksualnoj orijentaciji kao i o bilo kojoj fizičkoj ili mentalnoj manjkavosti ili bolesti ukoliko to nije relevantno za javni interes (op.a. kurziv naš).
 
Zakon o ravnopravnosti spolova:

Čl.16. (2) Zabranjeno je javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol i spolnu orijentaciju.
 
Zakon o medijima:
Čl.3. (4): Zabranjeno je prenošenjem programskih sadržaja u medijima poticati ili veličati nacionalnu, rasnu, vjersku, spolnu ili drugu neravnopravnost ili neravnopravnost na temelju spolne orijentacije, kao i ideološke i državne tvorevine nastale na takvim osnovama, te izazivati nacionalno, rasno, vjersko, spolno ili drugo neprijateljstvo ili nesnošljivost na temelju spolne orijentacije, poticati nasilje i rat (op.a. kurziv naš).
 
Čl.16. (1): Mediji su dužni poštovati privatnost, dostojanstvo, ugled i čast građana, a osobito djece, mladeži i obitelji bez obzira na spol i spolno opredjeljenje....(op.a. kurziv naš).
 
 
S poštovanjem,
 
                                                                        Za Povjerenstvo
                                                                        Predsjednica
                                                                        Sniježana Matejčić
 
 


Pisane vijesti