Predstavljanje Četvrtog periodičnog izvješća Republike Hrvatske po Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima

Slika /slike/URS Slike 2024 godina/ženeva maja.jpg

Izaslanstvo Republike Hrvatske, na čelu s državnim tajnikom u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, Jurom Martinovićem,  je 2. i 3. srpnja 2024. godine, u Ženevi, obranilo Izvješće Republike Hrvatske o primjeni Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima pred Odborom za ljudska prava Ujedinjenih naroda.

Izaslanstvo je brojilo ukupno 17 predstavnika/ca nadležnih ministarstava i Vladinih ureda, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, uz stalnog otpravnika poslova Stalne misije Republike Hrvatske pri Uredu Ujedinjenih naroda.

Članica izaslanstva je bila i predstavnica Ureda zadužena za odgovore prema komentarima i pitanjima članova/ica Odbora upućenima u području ravnopravnosti spolova.

Četvrto periodično izvješće Republike Hrvatske podneseno je UN-ovom Odboru za ljudska prava u skladu s člankom 40. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i obuhvaća razdoblje nakon 2015. godine. Izvješće sadrži odgovore na 22 pitanja UN-ovog Odbora za ljudska prava prema dva tematska poglavlja:

- opće informacije o situaciji u vezi s ljudskim pravima iz nacionalne perspektive, uključujući nove mjere i događaje povezane s provedbom Pakta;
- specifične informacije o provedbi članaka 1. - 27. Pakta, posebno s obzirom na prethodne preporuke Odbora.

Pisane vijesti