Predstavljen Vodič za romske aktiviste u izdanju riječke Udruge Romkinja

U organizaciji Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova predstavljen je Vodič za romske aktiviste Europskog centra za prava Roma u Budimpešti pod nazivom "Upoznajte svoja prava i borite se za njih", a u izdanju riječke Udruge žena Romkinja "Bolji život".

Kako je istaknuto na predstavljanju romska nacionalna manjina, jedna je od onih koje su u najtežem položaju u Hrvatskoj, Romkinje su dvostruke diskriminirane i kao Romkinje i kao žene u svojim zajednicama.
 
Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin rekla je da se tiskanjem ovakvog vodiča željelo poslati poruku podrške romskim udrugama žena. Dodala je kako su u romskim zajednicama žene diskriminirane zbog načina i života te tradicije tih zajednica i dodala da je promjena načina života i tradicije težak zadatak u kojem će veliku ulogu imati romske udruge.
 
Lovorka Marinović iz Međunarodne organizacije za migracije naglasila je kako vezano za Rome postoji veliki nedostatak statističkih podataka o njima. Naglasila je da i u Europi Romi također žive u teškim uvjetima te da i u nekim zemljama koje su netom ušle u Europsku uniju Romi žive u naseljima bez komunalija i kojih nema ni na kartama gradova.
 
Na pomoći pri tiskanju vodiča zahvalila se Sandra Pavelić kao i urednik Fari Ibrahimovski koji su naglasili koja je bila potreba i važnost za tiskanjem ovakve publikacije.

Hina, foto: Dennis Nusret Jašarevski

 

 



Pisane vijesti | Suradnja s organizacijama civilnog društva