EU: Ravnopravnost spolova - korak naprijed, putokaz za budućnost 2006.-2010.

 
Suradnica Ureda za ravnopravnost spolova Tamara Šterk, sudjelovala je od 4. do 5. svibnja na konferenciji „Ravnopravnost spolova – korak naprijed, putokaz za budućnost 2006.-2010.“ u Bruxellesu, na kojoj se raspravljalo o dokumentu nazvanom Roadmap kojim se Europska Komisija obvezuje na daljnju provedbu politike ravnopravnosti spolova te osnaživanje partnerstva sa zemljama članicama radi postizanja zacrtanih ciljeva.
 
Konferenciji, u organizaciji Europske Komisije, Predsjedništva Europske Unije i Europskog Parlamenta, prisustvovali/e su predstavnici/e svih zemalja članica EU i zemalja kandidatkinja, oko 300 sudionika/ca.
 
Putokaz za budućnost (Roadmap), usvojen 1. ožujka 2006. godine, dokument je koji se nastavlja na iskustva i postignuća Okvirne strategije za ravnopravnost između žena i muškaraca za period 2001. do 2005. uvođenjem novih ideja i analizom provedenih uspješnih mjera. Njime se predlaže dualni pristup ravnopravnosti spolova zasnovan na uvođenju politike ravnopravnosti u sve društvene sfere te uvođenju specifičnih novih mjera. Ima šest osnovnih područja: postizanje Lisabonskih ciljeva zapošljavanja (stopa zaposlenosti žena 60% do 2010.), ukidanje razlike u plaćama između muškaraca i žena, jačanje ženskog poduzetništva, postizanje ravnopravnosti u socijalnoj zaštiti i borba protiv siromaštva, uočavanje dimenzije spola u zdravstvu, osobito u području prehrane i radnih uvjeta te borba protiv diskriminacije imigrantske populacije i članica etničkih manjina.
 
Teme konferencije bile su: ravnopravnost u ekonomskoj neovisnosti i usklađivanje politika za žene i muškarce, jednako sudjelovanje žena i muškaraca u procesima odlučivanja i eliminacija stereotipa, borba protiv nasilja i trgovanja ljudima te promicanje ravnopravnosti spolova izvan zemalja EU. Svojim govorima otvarali/e su ih predstavnici različitih direkcija i odbora Europske komisije, Parlamenta i Vijeća, savjetnici u vladama i ministri pojedinih zemalja (Finske, Irske, Austrije, Francuske, Češke), predstavnici poslovnog sektora te Europski ženski lobi.
 
Kako je istaknuto na konferenciji, ravnopravnost spolova je osnovno pravo i zajednička vrijednost svih članica EU, a ujedno i uvjet za ostvarivanje ciljeva proširenja, osobito kada je riječ o zaposlenosti i socijalnoj koheziji u Europskoj zajednici. Usprkos značajnom napretku u ostvarivanju ravnopravnosti, još uvijek postoji neravnopravnost koja se globalnom gospodarstvenom konkurencijom i zahtjevima za većom fleksibilnosti i mobilnosti radne snage može povećati. Takve promjene imale bi većeg utjecaja na žene koje su često prisiljene birati između majčinstva i karijere zbog pomanjkanja fleksibilnih radnih uvjeta i organizirane skrbi, još uvijek prisutnih rodnih stereotipa i nejednakog udjela muškaraca u obiteljskim odgovornostima. Napredak koji su žene postigle u obrazovanju i znanosti ne odražava se u potpunosti u njihovim pozicijama na tržištu rada, a to je gubitak ljudskog kapitala koji si EU ne može dozvoliti, zaključeno je.
 
 


Pisane vijesti | Međunarodna suradnja