Predstavljena aplikacija Safecity

Slika /slike/URS slike 2022 Novi direktorij/unnamed.jpg

Predstavnica Ureda za ravnopravnost spolova sudjelovala je 4. travnja 2022. godine putem Zoom platforme na predstavljanju aplikacije Safecity koja je prevedena na hrvatski jezik od strane Inicijative Razotkrimo skriveno uznemiravanje. U proteklih deset godina aplikacija Safecity omogućila je brojnim korisnicima diljem svijeta da upozore na dijelove i gradske četvrti u kojima je učestalo ulično nasilje i uznemiravanje.

Predstavnice inicijative i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova su se u svojim uvodnim govorima osvrnule na prijevod aplikacije kao stvari od iznimnog značaja za Hrvatsku iz razloga ne postojanja sličnih mogućnosti prijave, a tako i zbog kronično nedostajućih podatka o uličnom uznemiravanju. S godinama se bilježi porast nasilja u javnom prostoru pa je taj fenomen potrebno na neki način adresirati.

Safecity je anonimna aplikacija u kojoj svatko može navesti nasilje u javnom prostoru koje im je počinjeno i locirati točno gdje se to dogodilo, bilo da se radi o seksualno skrivenom uznemiravanju, fizičkom nasilju ili bilo kojoj drugoj vrsti nasilja. Uz pomoć podataka, aplikacija služi kako bi građani i građanke, zajednice i lokalne uprave mogle vidjeti razmjere uličnog uznemiravanja, te identificirati čimbenike koji uzrokuju ponašanje koje vodi do nasilja i zajedno djelovati prema stvaranju sigurnijih prostora.

Nakon uvodnih govora, predstavnice inicijative objasnile su način kako rukovoditi aplikacijom, na koja pitanja je nužno odgovoriti i koje podatke aplikacija konačno generira.

Link na aplikaciju:  safecity.in    

Pisane vijesti