Predstavnice Ureda s delegacijom zastupnika i zastupnica u Parlamentu Gruzije

Pomoćnica ravnateljice i savjetnica u Uredu sastale su se s delegacijom Parlamenta Gruzije u sklopu njenog posjeta Republici Hrvatskoj u organizaciji UN-ovog programa za razvoj (UNDP).

S ciljem učenja iz hrvatskog iskustava u promicanju ravnopravnosti spolova, o mehanizmima za provedbu rodno osjetljive politike i načinima osnaživanja žena, Vijeće za ravnopravnost spolova Parlamenta Gruzije tijekom četiri dana boravka u Hrvatskoj sastaje se s brojnim predstavnicima hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti.

Sastanku u Uredu za ravnopravnost spolova je prisustvovalo nekoliko članova i članica Parlamenta, zamjenica predsjednika gruzijskog Parlamenta koja ujedno predsjeda Parlamentarnim vijećem za ravnopravnost spolova te članovi i članice Odbora za europske integracije, Odbora za ljudska prava, Odbora za zaštitu okoliša i Odbora za obranu.

U uvodnom dijelu je gruzijskoj delegaciji predstavljen djelokrug rada Ureda, zakonodavni okvir za politiku jednakih mogućnosti te vrste aktivnosti i oblici suradnje s civilnom društvom i drugim tijelima državne uprave. Gosti su pokazali poseban interes za zakonsku obvezu izrade Planova djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova u tijelima državne uprave i pravnim osobama u pretežitom vlasništvu države.

Razmijenjena su iskustva o političkoj participaciji žena te su istaknute prednosti uvođenja tzv. kvota za podzastupljeni spol, sustav motiviranja političkih stranaka za uključivanje više žena na kandidacijske liste na izborima te vrste sankcija propisane u hrvatskom zakonodavstvu za one stranke koje ne poštuju mjere pozitivne akcije. Članice delegacije izrazile su nezadovoljstvo s udjelom žena u Parlamentu Gruzije koji je trenutno 11%, odnosno 17 žena.

U daljnjem razgovoru istaknuta je važnost zakonskog okvira kojim se regulira djelovanje mehanizama za ravnopravnost spolova te značaj donošenja nacionalne strategije za ravnopravnost spolova od strane nacionalnih parlamenata. Proceduru izrade, predlaganja i donošenja hrvatske Nacionalne politike za ravnopravnost spolova delegacija je pozdravila i istaknula kao primjer dobre prakse kojeg bi Gruzija trebala usvojiti.

S obzirom da su prisutni gosti parlamentarni zastupnici, suradnja Ureda i Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora bila je također tema od posebnog interesa, a osobitu pozornost potaknulo je navođenje raznolikosti modaliteta suradnje između zakonodavne i izvršne vlasti.

Na upit o situaciji vezanoj uz ravnopravnost spolova u Gruziji, gosti i gošće su istaknuli da je zakonodavni okvir u području ravnopravnosti spolova u Gruziji relativno dobar, ali da i dalje postoji diskriminacija na tržištu rada, problemi koji proizlaze iz obiteljskog statusa, nasilja nad ženama i trgovine ljudima. Pojedinačnim slučajevima bavi se pretežito Kabinet ministra za zaštitu ljudskih prava i rodnu ravnopravnost te Vijeće za ravnopravnost spolova pri Parlamentu.



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja