Ravnateljica na konferenciji i sastanku Skupine visoke razine za uvođenje rodno osvještene politike EK u Litvi

U okviru Litavskog predsjedanja Vijećem Europske unije, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr.sc. Helena Štimac Radin 13. rujna 2013. sudjeluje na konferenciji visoke razine „Stvarna ravnopravnost spolova kao doprinos postizanju ciljeva Europa 2020: Učinkovitost institucionalnih mehanizama“.

Konferenciju će otvoriti predsjednica Republike Litve Dalia Grybauskaite, a sudionike/ce će pozdraviti i ministrica socijalne sigurnosti i rada Litve Algimanta Pabedinskiene, ministrica za osobe s invaliditetom, ravnopravnost, mentalno zdravlje i starije osobe Irske Kathleen Lynch, državna tajnica za ravnopravnost spolova Grčke Vasiliki Kollia, direktor Uprave za ravnopravnost Europske komisije Aurel Ciobanu-Dordea i predsjednik Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Mikael Gustafsson.

Konferencija će obuhvatiti tri sesije u čijem su fokusu institucionalni mehanizmi za ravnopravnost spolova, njihova učinkovitost i uvođenje rodno osviještenih politika. Tijekom konferencije bit će predstavljeni i rezultati istraživanja i preporuke Europskog instituta za ravnopravnost spolova (EIGE) o institucionalnim mehanizmima u zemljama članicama Europske unije.

Ravnateljica Ureda sudjelovat će u i na dvodnevnom sastanku Skupine visoke razine za uvođenje rodno osviještene politike Europske komisije, koji se održava u Vilniusu 11.-12. rujna 2013. Prvoga će dana sudionici/ce sastanka razmatrati napredak u implementaciji Europskog pakta za ravnopravnost spolova, u okviru kojega će Litavsko predsjedanje i Grčka predstaviti Tripartitni Program za ravnopravnost spolova, a svaka od članica izvijestit će o glavnim događajima na području ravnopravnosti spolova u svojim zemljama.

Indikatori za praćenje napretka prema područjima Pekinške platforme za djelovanje i strateški pristup u provedbi Pekinške platforme nakon 2014. godine također će biti na dnevnome redu. Razmjenjivat će se iskustva u promicanju ravnopravnosti spolova i uvođenju rodno osviještenih politika u kontekstu ciljeva strategije Europe 2020 na nacionalnoj i EU razini, kao i u kontekstu kohezijske politike i Višegodišnjeg financijskog okvira 2014-2020. Članovi/ice Skupine visoke razine za uvođenje rodno osviještene politike razmatrat će strateške pristupe ravnopravnosti spolova na globalnoj razini, među kojima i pripreme za izradu stajališta EU za sudjelovanje na 58. sjednici Komisije UN-a za status žena, te o globalnoj agendi za ravnopravnost spolova nakon 2015. godine. Na sastanku će biti riječi i o  Programu rada PROGRESS-a za razdoblje 2013-2014, obilježavanju Europskog dana jednakih plaća i informacija o natječajima u okviru EU.

Pročitajte više o Konferenciji



Pisane vijesti | Sudjelovanje Ureda u aktivnostima EU