Predstojnica na seminaru „Rodno osviješten proračun: od teorije do prakse“ u Bitoli

Na poziv Odbora za ravnopravnost spolova Vijeća Europe predstojnica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je na seminaru „Rodno osviješten proračun: od teorije do prakse“ koji se održao  4. i 5. studenog u Bitoli.

Seminar je dio trogodišnjeg projekta kojim Republika Makedonija, kao jedna od prvih država regije, uvodi rodni proračun i definira ga kao prioritet svog predsjedavanja Vijećem ministara Vijeća Europe.

Seminar su zajednički organizirali Međunarodna organizacija Frankofonije (Organisation Internationale de la Francophonie - OIF), Vijeće Europe i Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Makedonije. Sudionici/e seminara razmijenili su iskustava i primjere dobrih praksi u primjeni načela rodno osviještenog  proračuna i prepoznavanju prepreka te su razmatrali mogućnosti njihovog otklanjanja.

U okviru svog predsjedavanja radionicom pod nazivom “Sve što trebate znati o rodnom proračunu a niste se usudili pitati” predsjednica Ureda izvijestila je prisutne da uz raniju publikaciju Ureda iz 2006. godine pod nazivom Proračunom prema ravnopravnosti  spolova  („Gender Budgeting“) Europskog ženskog lobija,  Ured priprema za tisak  hrvatsko izdanje Priručnika Vijeća Europe Uvođenje rodno osjetljiva proračuna: provedba u praksi  („ Gender budgeting: practical implementation“ ) autorice S. Quinn.

Uz visoke državne dužnosnike Republike Makedonije u radu seminara sudjelovali su članovi i članice Odbora za ravnopravnost žena i muškaraca Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, direktorica Međunarodne organizacije Frankofonije, predsjednica Mreže žena parlamentarki Parlamentarne skupštine Frankofonije,  predstavnici/e ministarstava Republike Austrije, Maroka i Finske, predstavnici/e UNIFEM-a,  stručnjaci/kinje iz Finske i Senegala i dr.

Program seminara



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja