Predstojnica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin primila predstavnice afganistanskog Ministarstva za žene

U sklopu sedmodnevnog posjeta Hrvatskoj, predstavnice afganistanskog Ministarstva za ženska pitanja Fahimu Hadi Noor Mohammad, Zubaidu Mohammad Sediq i Zarminu Safi Mohammad Ibrahim u ponedjeljak, 18. prosinca, primila je predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr. sc. Helena Štimac Radin.

Na sastanku se razgovaralo o brojnim pitanjima zaštite prava žena i stanju u području ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj i Afganistanu, s posebnim naglaskom na političku participaciju žena, probleme na tržištu rada i razne oblike nasilja nad ženama.

Predstojnica Ureda mr. sc. Helena Štimac Radin predstavila je gošćama rad Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, kao i relevantne antidiskriminacijske zakone usvojene u Republici Hrvatskoj, posebice Zakon o ravnopravnosti spolova, i novu Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova 2006 - 2010. Posebnu zainteresiranost afganistanske su predstavnice pokazale za Zakon o ravnopravnosti spolova i Nacionalnu politiku naglasivši kako će im ta dva dokumenta uvelike pomoći pri definiranju zakonskih propisa i strateških koraka za postizanje ravnopravnosti u svojoj zemlji.

Predstojnica Ureda istakla je kako u Hrvatskoj politička participacija žena nije najslabija karika s obzirom da na nacionalnoj razini ima oko 20% predstavnica u zakonodavnoj vlasti i 31% u izvršnoj, no naglasila je da situacija i dalje nije zadovoljavajuća. Osobito je mala participacija žena u politici u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Gošće je također zanimalo imaju li muškarci problema s diskriminacijom na tržištu rada u istoj mjeri kao i žene. Predstavnice Ureda za ravnopravnost spolova objasnile su da su žene diskriminirane na tržištu rada većinom zbog majčinstva i porodiljnih dopusta zbog čega se poslodavci češće odlučuju zaposliti muškarce. Također su istakle da poslodavci po zakonu nemaju pravo pitati potencijalne zaposlenice o njihovom bračnom statusu i majčinstvu.

Riječi je bilo i o jednakom pristupu obrazovanju te rodno osjetljivom obrazovanju. U svezi s time savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova Tamara Šterk rekla je gošćama kako u Hrvatskoj svi imaju jednak pristup obrazovanju no da je problem još uvijek školski kurikulum u kojem se može naći dosta rodnih stereotipa.

Pripadnica oružanih snaga Republike Hrvatske i jedna od 5 žena, od ukupno 55 pripadnika/ca Mirovne misije u Afganistanu, Nina Krnić govorila je o svojim iskustvima u Mirovnoj misiji te značaju sudjelovanja žena u mirovnim misijama.

Na kraju sastanka, gošće su ukratko predstavile trenutno stanje na području ravnopravnosti spolova u Afganistanu, koje se u odnosu na prijašnje godine popravilo najviše po pitanju sudjelovanja žena u donošenju političkih odluka te također po pitanju edukacije djevojaka i mogućnosti njihova zapošljavanja u trgovinama, hotelima, policiji, tvornicama i drugim djelatnostima koje im ranije nisu bile dostupne.

U sklopu svog sedmodnevnog boravka, predstavnice afganistanskog Ministarstva za ženska pitanja sastale su se i s potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Gordanom Lukač Koritnik, predstojnikom Ureda za ljudska prava Lukom Mađerićem, predsjednicom Grupe za ženska ljudska prava B.a.B.e. Sanjom Sarnavkom i predsjednicom splitskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ivankom Luetić Boban.

 

 



Pisane vijesti