Predstojnica Ureda na inauguraciji „Zaklade za žene na mediteranu“ u Parizu 14. lipnja 2011. godine

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je na svečanoj inauguraciji „Zaklade za žene na Mediteranu“ održanoj u Parizu, u Institutu arapskog svijeta  14. lipnja 2011. godine.

Skupu su nazočili/e stručnjaci/kinje iz područja rodne ravnopravnosti te predstavnici/ce institucija iz Francuske, Maroka, Belgije, Libanona, Danske, Tunisa, Italije, Kanade, Češke Republike, Albanije, Španjolske, Švicarske, Hrvatske, Jordana, Palestine, Libanona, Crne Gore, Slovenije, Grčke.

Skup su otvorili g. Dominique Baudis, predsjednik Instituta arapskog svijeta i gđa Nathalie Fustier, predsjednica „Zaklade za žene na Mediteranu“. U uvodnom dijelu gđa Fustier je predstavila ciljeve Zaklade istaknuvši njen značaj u promicanju jačanja uloge žene u društvu istaknuvši da se radi o projektu Francuske, Jordana, Maroka i Libanona. Zaklada, čije se sjedište nalazi u Parizu, u svom radu najveći naglasak stavlja na razvoj uloge žena Mediteranske regije.

Zaklada će imati niz specifičnih zadaća koje uključuju razmjenu znanja o ravnopravnosti spolova, formiranje baze podataka, katalogiziranje i skupljanje znanja i svih istraživanja (akademskih/sveučilišnih, institucionalnih, javnih i privatnih) o ravnopravnosti spolova, osobito u Mediteranskoj regiji. Cilj je također, omogućavati umrežavanje lokalnih i nacionalnih centara za istraživanje ove tematike te poticanje istraživačkih programa, kao i omogućavanje lakše razmjene primjera dobrih praksi, osobito pokretanjem i davanjem potpore projektima za unaprjeđenje položaja žena Mediteranske regije te umrežavanje žena cijelog Mediterana.

Okruglim stolom koji je uslijedio predsjedavale su gđa Cecile Jolly, rizničarka i gđa Nathalie Fustier, predsjednica „Zaklade za žene na Mediteranu“. Istaknut je značaj Zaključaka 1. ministarske konferencije o jačanju uloge žena u društvu održane u Istanbulu 2006. godine, kao i Zaključaka 2. ministarske konferencije o jačanju uloge žena u društvu održane u Marrakeshu 2009. godine, kojima su Euro-mediteranski partneri, u skladu sa svojim međunarodnim obvezama, potvrdili svoju predanost promicanju zakonske i stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca te poštivanju građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava žena i muškaraca. Raspravljalo se o daljnjim aktivnostima, značaju te o ulozi koju će Zaklada za žene na Mediteranu u budućnosti zauzimati u Mediteranskoj regiji.

Također, pokrenuta je interaktivna internetska platforma Zaklade u okviru koje će, s ciljem umrežavanja i bolje razmjene informacija, institucionalni mehanizmi za provedbu politike ravnopravnosti spolova iz svih 43 zemalja partnerica Unije za Mediteran imati svoj mini internetski portal sa informacijama o svome radu. Platforma će biti dostupna na tri jezika Unije za Mediteran (arapski, engleski i francuski jezik). Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH se priključio inicijativi.

 



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja