Predstojnica Ureda na svečanom potpisivanju Sporazuma o suradnji za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama

Predstojnica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je na svečanom potpisivanju Sporazuma o suradnji za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama nadležnih državnih tijela u Republici Hrvatskoj i prezentaciji provedene kampanje „Živim život bez nasilja“, održanom 29. studenog u Muzeju za suvremenu umjetnost u Zagrebu.

Nacrt potpisanog Sporazuma izradilo je Ministarstvo unutarnjih poslova te su Sporazum ispred nadležnih ministarstava potpisali g. Tomislav Karamarko, ministar Ministarstva unutarnjih poslova, mr. Darko Milinović, dr.med., potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, g. Tomislav Ivić, prof., ministar Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, dr.sc. Radovan Fuchs, ministar Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, ministar uprave g. Davorin Mlakar i državna tajnica Ministarstva pravosuđa gđa Tatijana Vučetić.

Potporu potpisivanju ovoga Sporazuma dao je Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, kao i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica za djecu, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom,  Ured za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske te Organizacija Ujedinjenih naroda u Republici Hrvatskoj. Cilj i svrha potpisivanja ovoga Sporazuma, kao i svih pripremljenih mjera i aktivnosti su jačanje suradnje, partnerskih odnosa i koordinacije nadležnih državnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva u rješavanju problema nasilja u obitelji i nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini, sukladno obvezama proizašlim iz Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji te međunarodnim preporukama i inicijativama. Sporazum se odnosi na tri ključna područja: uspostavu međuresornih timova na nacionalnoj i lokalnim razinama koji će koordinirano kroz sustav timskog djelovanja pratiti i nadzirati slučajeve nasilja u obitelji, unaprjeđenje sustava rada svih državnih tijela u suradnji s organizacijama civilnog društva kroz uspostavu i provedbu zajedničke edukacije kao i na imenovanje nositelja aktivnosti  u području suzbijanja nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i drugi visoki državni dužnosnici/ce, među kojima su bili i g. Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda, g. Zoran Potočki, predsjednik Visokog prekršajnog suda, g. Oliver Grbić, Glavni ravnatelj policije, gđa Louisa Vinton, koordinatorica Ujedinjenih naroda i stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj, gđa Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i drugi.

Opširnije

MUP: http://www.mup.hr/78630.aspx



Pisane vijesti