Predstojnica Ureda na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora održanoj povodom obilježavanja 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

 

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin sudjelovala je jučer na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora pod nazivom „Ekonomsko nasilje nad ženama: manifestacije, posljedice i putovi oporavka“ koja je održana uoči obilježavanja 22. rujna - Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Tematskoj sjednici su, uz članove/ice Odbora, prisustvovali/e i predstavnici/ce nadležnih ministarstava i Vladinih ureda, pravobraniteljstava, povjerenstava za ravnopravnost spolova s lokalne razine te predstavnici/ce nevladinih udruga.

Uvodno, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol je iznijela statističke podatke koji potvrđuju da se brojke, kad je u pitanju sveukupno nasilje u obitelji, ne smanjuju. Između ostalog, istaknula je da je ekonomsko nasilje čest, ali dosad slabo prepoznat oblik nasilja, koji se odnosi na uskraćivanje i oduzimanje novčanih sredstava, neplaćanje alimentacije te ostale oblike kontrole koje žene ostavlja bez sredstava za život te da se ekonomsko nasilje vrlo često javlja u kombinaciji s nekim drugim oblikom nasilja.

Vesna Vlahović Štetić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu održala je prezentaciju u kojoj je iznijela rezultate istraživanja profesorice Darje Maslić Seršić na temu ekonomskog obiteljskog nasilja nad ženama, njegovih razmjera i posljedica. Istraživanje je provela Autonomna ženska kuća Zagreb na uzorku od 240 žena uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Posebna je pozornost posvećena mogućnostima, ali i preprekama u ostvarivanju radne uloge i ekonomske samostalnosti žena izloženih obiteljskom nasilju.

Priopćenje Hrvatskog sabora:

http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=40911&sec=17



Pisane vijesti