Predstojnica Ureda primila predstavnice „Ženske multietničke mreže „ANTICO“ iz Makedonije


Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin primila je 12. prosinca predstavnice mreže nevladinih organizacija iz Makedonije „Ženske multietničke mreže „ANTICO“, Aleksandru Jovesku, Vesnu Petkovu, Kevseru Memedovu, Valentinu Popovsku,  Gjulten Malik i Vesnu Skortovu.

Na sastanku se raspravljalo o pitanjima ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj i Makedoniji, o povjerenstvima za ravnopravnost spolova na lokalnoj razini, izvorima financiranja nevladinih organizacija i mogućnostima proširenja na domaće izvore financiranja te brojnim drugim pitanjima djelovanja vladinih tijela i nevladinih organizacija s ciljem promicanja ravnopravnosti spolova i postizanja stvarnih jednakih mogućnosti za žene i muškarce.
 
Predstavnice Mreže „Antico“ pozvale su predstojnicu Vladina ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helenu Štimac Radin da gostuje na Godišnjoj skupštini Mreže.

Mreža „Antico“ osnovana je 1999. godine, kao nevladina organizacija, od strane žena različitih dobnih skupina, zanimanja i etničke pripadnosti. „Antico“ predstavlja građansku inicijativu makedonskih žena uključenih u rad ženskih nevladinih organizacija. Kao glavne ciljeve izdvajaju: ostvarenje demokratskih odnosa i svijesti o zajedništvu u društvu, a promovirajući koncept ženskog vodstva, ujedno daju svoj doprinos stvaranju kulture mira u cijeloj Makedoniji.
 
Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr.sc. Helena Štimac Radin predstavila je gošćama Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova za period 2006.-2010. godine, istaknuvši pri tome njezine osnovne odrednice te naglasivši kako je osvješćivanje i informiranje javnosti jedna od ključnih zadaća u cjelokupnom procesu provođenja Nacionalne politike. Navela je također da nova Nacionalna politika ima 145 mjera kojima obuhvaća sva ključna programska područja te veliki naglasak stavila na obvezu ispunjavanja zaduženja u procesu pristupanja Europskoj uniji.
 
Predstojnica je također upoznala predstavništvo Mreže s nizom aktivnosti Ureda za ravnopravnost spolova istaknuvši bavljenje izdavačkom djelatnošću (publikacije: Proračunom prema ravnopravnosti spolova, Preporuka Rec(2002)5 Odbora ministara državama članicama o zaštiti žena od nasilja i Memorandum s objašnjenjima i smjernice za praćenje, Kratak vodič kroz CEDAW i dr.).
 
Gošće su pohvalile rad Ureda zbog velike količine prevedenih relevantnih međunarodnih dokumenata i izrazile nezadovoljstvo zbog nedonošenja nove nacionalne politike u Makedoniji. Predstavile su ciljeve i aktivnosti Mreže te poseban naglasak stavile na makedonske institucionalne mehanizme za provedbu politike jednakih mogućnosti. Zatražile su od predstojnice Ureda da im sugerira na koji bi način mogle u Makedoniji osigurati biranje članova/ica Povjerenstava, odnosno u slučaju Makedonije Komisija, za ravnopravnost spolova na lokalnoj razini iz redova nevladinih udruga ili nezavisnih stručnjaka/inja koji/e se bave pitanjima ravnopravnosti spolova, što je slučaj u Hrvatskoj, a ne isključivo među članovima/icama općinskih vijeća kako su do sada birani/e u njihovoj zemlji.
 
Predstojnica mr.sc. Štimac Radin informirala je makedonske predstavnice o djelovanju i načinima djelovanja Povjerenstava za ravnopravnost spolova na lokalnoj razini u Republici Hrvatskoj, te sveukupnom procesu jačanja institucionalnih mehanizama za promicanje ravnopravnosti spolova. Sugerirala je gošćama lobiranje, uspostavljanje suradnje između nevladinih organizacija i tijela vlasti te pozivanje na međunarodne dokumente i konferencije, poput Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe koji posebno ističe značaj provedbe politike ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini donošenjem, među ostalim, i Rezolucije 176(2004) o uvođenju načela ravnopravnosti spolova na lokalnoj i regionalnoj razini: strategija promicanja ravnopravnosti žena i muškaraca u gradovima i regijama, koja naglasak stavlja na nužnost biranja predstavnika/ca civilnog društva barem kao vanjskog članstva. Kako je istakla predstojnica Štimac Radin, veliki pomak u rješavanju tog pitanja nastao bi uvođenjem odredbi u novu nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova.
 
Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova naglasila je također da su pri izradi hrvatske Nacionalne politike nevladine  udruge imale jednu od ključnih uloga te da su punopravno svojim prijedlozima i stručnim znanjem doprinosile izradi iste.
 
Kao jedan od ključnih problema u radu nevladinih udruga u Makedoniji koje se bave promicanjem ravnopravnosti spolova, gošće su istakle manjak financijskih sredstava, na što im je mr.sc. Helena Štimac Radin objasnila da se sve udruge na neki način moraju izboriti  za financijska sredstva, nametnuti se zahtjevima, strateški planirati te raditi na popularizaciji strategija Europske unije u odnosu na ravnopravnost spolova. Također je istaknula da Ured za ravnopravnost spolova financira nevladine udruge kojima je primarna aktivnost promicanje ravnopravnosti spolova putem godišnjeg javnog natječaja.

 



Pisane vijesti | Međunarodna suradnja