Ženska pravna klinika - Djela, a ne riječi!

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin primila je u petak, 8. prosinca, direktoricu udruge O-ZONA Katarinu Vidović, koja je tom prigodom predstavila projektni prijedlog Ženske pravne klinike, pod nazivom Djela, a ne riječi.

Helena Štimac RadinU Ženskoj pravnoj klinici, žene bi od pravnica i savjetnica specijaliziranih za probleme diskriminacije i neravnopravnosti dobivale informacije, konzultacije i podršku vezano za pitanja  nasilja nad ženama, zapošljavanja, spolnog napastvovanja/uznemiravanja, trudnoće i porodiljnog dopusta, reproduktivnih izbora, obiteljskog prava, socijalne skrbi i mirovina. Usluge Pravne klinike uključuju i besplatno pravno zastupanje siromašnih žena koje žele ishoditi zaštitnu mjeru protiv nasilnog partnera ili počinitelja kaznenog djela, sudsko savjetovanje i zastupanje te telefonsko savjetovanje i upućivanje.
 
Ovaj projekt nastao je na osnovi teorijskog i praktičnog iskustva u radu sa ženama kojima su povrijeđena ljudska i građanska prava, akumuliranog tijekom gotovo dva desetljeća. Temeljna zamisao programa je da se ženama na jednom mjestu pruži sveobuhvatna asistencija u rješavanju problema čiji je primarni uzrok diskriminacija na temelju roda/spola, a njezina osnovna svrha je osposobiti žene za razumijevanje i snalaženje u pravnom sustavu.
 
Osnovni ciljevi projekta, osim pravnog zastupanja i savjetovanja, su i pružanje svih relevantnih informacija o načinima i rješavanju posljedica neravnopravnosti i diskriminacije, edukacija žena o njihovim pravima i funkcioniranju institucija pravne države te osposobljavanje žena za pravovaljano i učinkovito korištenje tih institucija, omogućavanje i olakšavanje ženama pristup pravosuđu i pravnoj zaštiti te doprinos stvaranju sudske prakse kao najbitnijeg orijentira za nezavisnu interpretaciju i primjenu načela jednakog postupanja. Bilo bi to ujedno i mjesto u kojem bi se studenti/ce prava, pod nadzorom mentora/ice osposobljavali/e za bavljenje pravnom praksom.
 



Pisane vijesti