Predstojnica Ureda primila predstavnika UNHCR-a

Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin primila je danas predstavnika visokog povjerenstva UNa za izbjeglice (UNHCRa) u Hrvatskoj Jean Claude Concolata.

Na sastanku se razgovaralo o brojnim pitanjima vezanim uz zaštitu prava žena povratnica, s posebnim naglaskom na zadaće Hrvatske u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

jean-claude-concolataPolazeći od važnosti ravnopravnosti spolova Concolato je predložio suradnju Vladinu Uredu na pitanjima zaštite prava žena povratnica. S tim u vezi istaknuo je i značaj uloge lokalnih povjerenstava za ravnopravnost spolova posebice u područjima od posebne državne skrbi. Predstojnica Ureda i predstavnik UNCR-a pri tome su dogovorili prijedloge zajedničkih aktivnosti s ciljem osvješćivanja sredine o specifičnim problemima žena povratnica i unaprjeđenja njihova položaja.

Concolato je također istaknuo probleme azilantica u centrima za azil te s tim u vezi i potrebu jačanja napora u prevenciji i sprječavanju trgovine ženama u svrhu prostitucije.

Predstojnica Ureda obavijestila je visokog predstavnika UNHCR-a da je upravo u tijeku izrada nove, treće Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova, te da se razmatraju mjere za rješavanje svih navedenih pitanja. Također je istaknula da je u sklopu redovite suradnje s nevladinim organizacijama Ured nedavno i financijski podržao projekt Centra za žene žrtve rata Rosa namijenjen suzbijanju trgovine ženama.


Pisane vijesti | Međunarodna suradnja