Ulična akcija Ženske grupe "Korak" iz Karlovca

Gordana Sobol - za oštrije kazne nasilnicima.

KARLOVAC - "Nužno je da se sudska praksa uistinu promijeni, da suci napokon počnu oštrije sankcionirati nasilnike.

Hrvatska je u zadnjih nekoliko godina učinila značajne korake u suzbijanju nasilja u obitelji, jer je takvo ponašanje ocijenjeno kao neprihvatljivo. Posjedujemo Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji, te Protokol o postupanju, a čini se da bi izmjene Kaznenog zakona koje se tiču nasilja u obitelji i oštrijeg kažnjavanja počinitelja bile na tragu zaštite žena i djece, žrtava obiteljskog nasilja", poručila je Sobol.

Ulična akcija Aktivistica Ženske grupe "Korak" su skrenule pozornost na još jedan problem. Naime, u posljednje vrijeme udruge i kuće u Hrvatskoj koje se brinu i skrbe o ženama i djeci, žrtvama obiteljskog nasilja, imaju ozbiljnih financijskih problema. Autonomna ženska kuća u Zagrebu suočila se nedostatkom novaca za daljnji rad i prijeti joj zatvaranje. Nakon razgovora s Jadrankom Kosor, potpredsjednicom Vlade, problem je donekle riješen i Kuća u Zagrebu će ipak raditi još neko vrijeme. Sadika Zvirkić, predsjednica grupe »Korak« iz Karlovca kaže kako karlovačkom Skloništu za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja, nedostaje blizu 100 tisuća kuna, ali se ona nada da će novac ipak stići na njihovu adresu, te da 14 žena iz Skloništa ne treba brinuti oko toga.

"Još uvijek ne postoji čvrsti dogovor i jamstvo po kojem bi financiranje Skloništa podjednako plaćali država, Grad i Županija. Naime, ideja o tome da država, Grad i Županija daju po 30 posto novaca za njegovo funkcioniranje za sada ne može proći. Nama bi bilo uistinu lako priskrbiti deset posto od ukupnog novca za funkcioniranje Skloništa", izjavila je Sadika Zvirkić.

Karlovački tjednik



Pisane vijesti