Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova mr.sc. Helena Štimac Radin otvorit će međunarodni seminar „Ženska prava u Europi: novi demokratski izazovi!“

Predstojnica Ureda mr.sc. Helena Štimac Radin otvorit će međunarodni seminar „Ženska prava u Europi: novi demokratski izazovi!“ izlaganjem na temu „Ravnopravnost spolova u Hrvatskoj – postignuća u odnosu na pravnu stečevinu EU.


Međunarodni seminar održava se 2.-3. veljače 2010. godine u Sisku, u organizaciji REALPE (Europske mreže naprednih lokalnih vlasti i vijećnika iz Francuske), IFE (Europske feminističke inicijative) i ALD Sisak (Agencija lokalne demokracije Sisak).

Sudionici će razmijeniti iskustva i stajališta o glavnim izazovima na području ženskih ljudskih prava, umrežavanju lokalnih vijećnika, građana i institucija u kontekstu ženskih prava, te će diskutirati o ulozi i ciljevima Komisije za ženska prava i rodnu jednakost Europskog parlamenta.

Tema prvog dana seminara su „Ženska prava u Europi – postignuća i izazovi, otpori i dobiti“, te će o ženama na tržištu rada govoriti Mirjana Kuster (Domine) i Marie-France Boutrue (Europska konfederacija sindikata), o spolnim i reproduktivnim pravima Sanja Juras (Kontra), a o ženama u političkoj areni Gjuner Nebiu iz Makedonije, Helen Panagiotou Petropoulou (vijećnica Grada Pera Chorio) s Cipra i Maria das Dores Meira (gradonačelnica Setubla) iz Portugala.

Drugoga dana seminara će u sklopu teme „Izabrani predstavnici, građani i europske institucije: koja prava za ženske građane'“ govoriti Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Francis Wurtz, počasni član Europskog parlamenta.

 

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja