Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova s članovima Ograničene izborne promatračke misije OESS/ODIHR


Predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr.sc. Helena Štimac Radin primila je u posjet političkog analitičara g. Waltera Fenda i g. Darka Šeperića iz Ograničene izborne promatračke  misije OESS/ ODIHR (Ureda za demokratske institucije i ljudska prava )za promatranje predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku održanom u prostorijama Ureda za ravnopravnost spolova razgovaralo se o ravnopravnosti spolova u kontekstu održanih predsjedničkih izbora. Predstojnica Ureda istaknula je kako je zasigurno ohrabrujuće da se tijekom kampanje počela razmatrati mogućnosti da Hrvatska jednog dana doista ima predsjednicu države, budući su na izborima sudjelovale i dvije kandidatkinje.  Izrazila je ujedno i žaljenje što mediji, koji su u velikoj mjeri kreirali teme u kampanji i direktno postavljali pitanja kandidatima/tkinjama, nisu prepoznali pitanje ravnopravnosti spolova kao bitnu sastavnicu budućeg djelovanja predsjednika države.

Ravnopravnost spolova je ustavna vrednota, a zadaća je predsjednika Republike Hrvatske u prvome redu štititi Ustav. Političkog analitičara, g. Fenda, posebice su zanimale odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova koje propisuju obvezu političkih stranaka da na izborne liste uključe najmanje 40% kandidatkinja. Predstojnica Ureda pojasnila je mehanizam uvođenja predmetnih kvota, te je istaknula kako je u razvijenim zemljama Europe, s dugom demokratskom tradicijom, neki od oblika sustava kvota uvršteni su u same statute političkih stranaka. Rezultat opredijeljenosti tih političkih stranaka da promiču i podupiru političku  participaciju žena jest veći broj zastupnica u nacionalnim parlamentima. Republika Hrvatska se po broju zastupnica u Hrvatskom saboru s 23% svrstala u europski prosjek. Sugovornike je također upoznala s kampanjom Ureda za uvrštavanje 40% kandidatkinja na stranačke liste, uoči lokalnih izbora 2009. G. Fend je istaknuo je kako će prikupljene podatke uvrstiti u Završni izvještaj Ograničene izborne promatračke misije, a koji će u sredinom ožujka biti objavljen na stranicama OESS/ODIHR.

Pisane vijesti | Međunarodna suradnja