Prijedlog nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova do 2010.

Hrvatska bi u iduće četiri godine trebala pokrenuti medijsku kampanju kojom bi se potaknulo da kućanske i obiteljske poslove ravnopravno obavljaju i žene i muškarci. U istom razdoblju nastojat će se "izreklamirati" i mogućnost da roditeljski dopust što više koriste očevi.

Ujedno ćemo redovito obilježavati Međunarodni dan žena, Svjetski dan poduzetnica i Svjetski dan seoskih žena. Sve su te mjere i zadaci zacrtani Nacionalnom politikom za promicanje ravnopravnosti spolova, za razdoblje od 2006. do 2010. godine.

Muškarcima kuhača, ženama nogometna lopta

Dokument što ga izrađuje Ured za ravnopravnost spolova još je u pripremnoj fazi, a o njegovu sadržaju konzultirane su i nevladine udruge. Kako se navodi u prijedlogu Nacionalne politike, koji će kroz javnu raspravu zasigurno doživjeti izmjene, najvažniji pokazatelji neravnopravnog položaja žena i dalje su sadržani u njihovom natpolovičnom udjelu u ukupnom broju nezaposlenih osoba, različitim oblicima diskriminacije pri zapošljavanju, podzastupljenosti u procesu donošenja političkih odluka te učestalosti obiteljskog nasilja.
 



Pisane vijesti